„Лятно време COVID-19 намалява. Ще намалее още по-сериозно. Трябва да

...
„Лятно време COVID-19 намалява. Ще намалее още по-сериозно. Трябва да
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Случаите на COVID-19 ще намалеят, други носят по-голяма заплаха

„ Лятно време COVID-19 понижава. Ще намалее още по-сериозно. Трябва да сме наясно какво ще вършим идващите месеци. Това е работата на държавните институции – да взима ограничения сега и да предугажда какво би трябвало да се прави за в бъдеще. Коронавирус изобщо не си е отишъл в нашата страна. В момента опасността за нашето общество са други инфекции, присъщи за сезона”. Това съобщи микробиологът проф. Тодор Кантарджиев в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS.

По отношение на предпазването от Омикрон той беше безапелационен – персоналната хигиена и миенето на ръцете са от основно значение. „ Разумният човек прави няколко неща – едното е хигиената на ръцете. Голямото разпространяване на риновирусите се дължи на занижената хигиена на ръцете. Нормалният човек – европеец – би трябвало да си мие ръцете по към 12 пъти дневно. На това би трябвало да учим и децата да го правят”, безапелационен е той.

За пандемията от Коронавирус той още веднъж акцентира, че изключително за по-възрастните хора в края на лятото е значимо да се имунизират, в случай че към този момент не са го създали. „ За да преценим какво се случва с новите разновидности на вируса в Китай и Северна Корея примерно – би трябвало да знаем каква е неговата микробиология. Защото измененията във вируса водят до смяна в епидемиологичната обстановка, в тежестта на болестта и в метода на предаването. Трябва да знаем и равнището на ограниченията и на системата на опазването на здравето на съответната държава”, безапелационен е той.

Според него няма нищо рисково в настоящата здравна обстановка. „ Сегашният вирус, който циркулира – двата подварианта на Омикрон, които са в целия свят, доста малко наподобяват на открития в Ухан вирус през 2020 година. Тогава България, с помощта на ограниченията, които имахме – бяхме страна за образец. Защото, в случай че бяхме позволили толкоз случаи, колкото в Испания, Франция и Италия – просто смъртните случаи щяха да са доста повече. Нека обаче не забравяме напъните, които постави служебното държавно управление – просто есента бяхме международния първенец по смъртност. Разбира се тези неща се не помнят от някои, само че мисля, че експертите помнят, а мисля, че и околните на умрелите няма да не помнят скоро. Тогава нещо доста мощно се обърка – три месеца нямаше никакви ограничения и някой трябваше да се сети”, съобщи той.

В момента се чака разбора за смъртността, който се прави повече от два месеца. „ Спомняме си, че при започване на есента беше казано, че рецесията ще се ръководи не политически и няма да има смъртни случаи. А пък видяхме тъкмо противоположното и на двете неща”, акцентира той.

По думите му доста огромна част от хората, изключително децата, боледуват от риновируси. „ Това е един вирус, който е присъщ за края на пролетта – началото на лятото. Засяга горните дихателни пътища. При децата протича с доста тежка хрема. При възрастните – визира и огромните въздухоносни пътища на белия дроб. Но не предизвиква пневмония, само че е доста противен, тъй като трансформира малко имунния отговор на тъканите и може да се усложни с бактериална зараза. Той подтиква и алергичните реакции на белия дроб”, акцентира той.

„ Типичните вируси за лятото пък са ентеровирусите. Те са присъщи за най-горещите дни. Те вършат няколко инфекции. При възрастните хора този вирус предизвиква висока температура и болки в ставите и мускулите, само че всичко минава за към два дни”, добави професор Кантарджиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР