Лятната програма на открито на Софийската опера започва тази година

...
Лятната програма на открито на Софийската опера започва тази година
Коментари Харесай

„Набуко” сред Белоградчишките скали

Лятната стратегия навън на Софийската опера стартира тази година на Белоградчишките скали с атрактивния летен фестивал под името " Опера на върховете - Белоградчишки скали " и се осъществя по самодейност на акад. Пламен Карталов, шеф на операта. /БГНЕС/

Откриването е на 21 юли, петък с операта „ Набуко ” от Верди и хората към този момент бързат да се снабдят с билети за забавните спектакли, които ще продължат до началото на август т.г.

Представянето ни ще се състои измежду естествените декори на крепостта, съобщи акад. Карталов. По време на фестивала публиката ще се наслаждения на оперите „ Тоска ", „ Мадам Бътерфлай ”, „ Пепеляшка ", „ Лакме ”, „ Дон Кихот ”, „ Зорба Гъркът ” и други измежду магическата хубост на Белоградчишките скали, с което прекарването ще бъде още по-вълнуващо, посочи той. Те са измежду най-любимите заглавия на публиката. Билетите се продават освен в региона, само че и в цяла България, даже в чужбина, осведоми ни акад. Карталов. Хората пътуват и това, което забелязахме още предходната година е, че огромна част от публиката пристигна от София, добави той.

„ Който желае да усети този еднороден синтез сред естествените дадености на Белоградчишките скали- това украшение на природата, с шедьоврите на оперното изкуство, да заповяда ”, прикани акад. Карталов. Мнозина създатели са се възхищавали на това неповторимо място и то е оставило неизбледняващи следи в тяхното изкуство, разясни той.

Веднага след фестивала на Белоградчишките скали ще създадем един двуседмичен сезон на река Дунав, в подножието на прелестния видински парк и на самото площадче Бдинци във Видин, където нашият балет ще извърши няколко спектакъла, сподели акад. Карталов. А на реката, на една водна сцена- шлеп, ще осъществим операта „ Мантията ” от Джакомо Пучини, която доста добре ще се свърже с атмосферата на историческото място. На самата цитадела „ Баба Вида ” ще създадем едно музикално приключение- „ Шегобишко в Страната на чудесата ”, където аудитория от реката през крепостта, в нея и на открито ще може да направи един тур около тази история на композитора Георги Костов и на поета Йордан Милев.

Софийската опера е най-големият културен институт у нас, с интернационално значение, със своя солидна креативна биография и ние се дистанцираме от мимикрията и от евтиното пласиране на билети, не можем да си позволим да сме подвластни на комерсиалното, означи акад. Карталов. Идеята ни е път към съвършенството, което се реализира доста мъчно, тъй като държим на високите креативен критерии и на аудитория, която идва на особено място, с цел да чуе специфични заглавия, тъкмо поради нас, уверен е той. И ще повторя, че синтезът музикална драматургия и естествени дадености е нашият специалитет и запазена марка, който никой не може да ни отнеме. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР