Лятна ваканция от 34 дни лятна ще имат депутатите тази

...
Лятна ваканция от 34 дни лятна ще имат депутатите тази
Коментари Харесай

Депутатите в лятна ваканция за 34 дни

Лятна почивка от 34 дни лятна ще имат депутатите тази година. Съгласно парламентарния устав те би трябвало да са в отмора от 1 до 31 август, само че защото завръщането им зад банките се пада през уикенда, ще имат пленарно съвещание чак на 4 септември. 

Последният им работен ден за сезона пък ще бъде на 31 юли, когато в края на постоянното съвещание ще удари финалният за тази сесия парламентарен звънец. 

Не е изключено обаче депутатите да бъдат привикани от шефката на Народно събрание Цвета Караянчева за изключителни съвещания по време на полагащата им се по правилник почивка, написа “Монитор ”. 

Дали отдихът им ще бъде пресечен зависи от президента Румен Радев, чиито планове по отношение на възможното налагане на несъгласие върху измененията в Изборния кодекс, предвиждащи отпадането на машинния избор за парламентарните и локалните избори или върху актуалиацията на дръжавния бюджет, поради разноските за покупката на новите изтребители за Военновъздушни сили F-16, към момента не са ясни. 

Крайният период за оферти сред първо и второ четене на Изборния кодекс изтече в петък. Именно по тази причина за вторник ръководещите възнамеряват изключително съвещание на правната комисия, на което поправките за машинния избор би трябвало да минат и на второ четене. Целта е те да влязат по бързата процедура като първа точка в дневния ред за сряда (24 юли – бел.р.). От болшинството се надяват, че в случай че Радев наложи несъгласие върху измененията, това да се случи още тази седмица и вероятно на 30 юли Караянчева да свика изключително пленарно съвещание, на което връщането на промените за наново разглеждане да бъде разисквано и гласувано. Иначе крайният законов период, в който президентът може да върне закона в Народно събрание, ще изтече чак към 8-9 август. 

При това състояние, в случай че президентът изчака до последно и наложи несъгласие през август, депутатите ще би трябвало да пресечен ваканцията си, с цел да се съберат на изключително съвещание поради машините.

Крайният период за ветото, касаещо покупката на самолетите пък ще изтече към 11-12 август.

Така при допустимо най-негативния за тях сюжет, в тази ситуация националните определени ще би трябвало пресечен ваканцията си за повторно, с цел да се съберат изключително. Според ръководещите обаче надали ще се стигне до подобен процес на обстановката предвид на това, че едно вероятно несъгласие би основало риск за самия план за модернизиране на Военновъздушни сили, като закъснение на доставката на самолетите от Съединени американски щати или даже неговото оскъпяване.

По време на дебатите по тематиката в Народно събрание стана ясно, че утвърждението на договорите би трябвало да мине до 31 юли, а самите предложения от американската страна са със период на годност сред 3 и 5 септември.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР