Лятна буря посред зима в столицата вчера. Мълнии привлякоха в

...
Лятна буря посред зима в столицата вчера. Мълнии привлякоха в
Коментари Харесай

След лятната буря и нови гръмотевици в неделя: Типична зима през новата седмица

Лятна стихия измежду зима в столицата през вчерашния ден. Мълнии привлякоха в зимния ден вниманието на хората в Западна България. Специалистите изясняват, че явлението е разследване на конфликта на въздушни маси с друга температура.

„ Вчера имахме температури от порядъка на 18-19 градуса. при прекосяването на този атмосферен фронт въздушната маса се лабилизира и сходно на летни процеси се развива купесто-дъждовна облачност “, разяснява синоптикът гл. ас. доктор Анастасия Стойчева.

Очаква ни студена седмица, сподели климатологът Георги Рачев

Тя добави, че летните стихии към момента не са свършили.

„ След покачване на температурите още веднъж над 15-17 градуса в събота, в неделя, с ново навлизане на по-хладен въздух ще имаме условия за гръмотевична активност, основно в южната част от страната, в Рило-Родопската област “, уточни синоптикът.

Статистическите данни на Национален институт по метеорология и хидрология сочат, че за последните 10 години, единствено две години през януари не сме имали гръмотевични стихии. Дори в по-голямата част от случаите има регистрирани градушки.

Изсипа се пороен дъжд след обяд

През последните години рисковите феномени са по-чести и по-интензивни от преди.

„ Трябва да се научим да се приспособяваме към новата действителност и се вижда, че ние вървим към по-топъл климат, който води със себе си и други промени “, споделя доктор Стойчева.

И въпреки всичко - през новата седмица следва типична зима. Температурите внезапно ще се намалят, дъждът ще премине в сняг. В понеделник в Североизточна България има заплаха от поледици.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР