Луната е пред сблъсък с тежащ три тона космически боклук,

...
Луната е пред сблъсък с тежащ три тона космически боклук,
Коментари Харесай

Луната е пред сблъсък с космически отпадък, летящ с 9300 км/ч


Луната е пред конфликт с тежащ три тона галактически отпадък, като при удара се чака да се образува кратер, съобщи Асошиейтед прес. 

Останките от ракета ще се разбият в далечната страна на Луната със скорост от 9300 км/ч в петък, само че любопитните очи на телескопите няма да съумеят да го снимат. Може да отнеме седмици, даже месеци, с цел да станат ясни следствията от удара посредством сателитни изображения.

Според специалистите отпадъкът се носи безредно из космоса, откакто Китай изстреля ракетата преди съвсем десетилетие. Китайците обаче показват подозрения, че това е техен уред, добавя Българска телеграфна агенция. 

Без значение чия благосъстоятелност е, учените чакат обектът да издълбае дупка с диаметър от 10 до 20 метра, както и да разпръсне лунен прахуляк на стотици километри по неплодородната и набраздена повърхнина.

Космическите отпадъци, летящи в ниска орбита са относително лесни за следене. Обектите, които се изстрелват по-далеч в космоса, е малко евентуално да се сблъскат с нещо, а тези в най-далечни елементи нормално скоро се не помнят, с изключение на от дребна група наблюдаващи, които влизат в ролята на небесни детективи.

Първоначално компанията " Спейс Екс " получи информация за идния конфликт, откакто употребяващият програмен продукт за следене на галактически обекти откривател Бил Грей разпознава пътя на останките през януари. Смяташе се, че обектът е ракета " Фалкон 9 " на компанията. Тя беше изстреляна през 2015 година, само че след привършване на задачата й нямаше задоволително гориво, с цел да се върне на Земята и остана в космоса. 

Миналия месец обаче Бил Грей съобщи, че летящият " тайнствен " обект не е на " Спейс Екс ", а е част от китайска ракета, която е извела капсула за тестови проби към Луната през 2014 година Служители от Пекин обаче настояват, че тя е навлязла назад в атмосферата на Земята и е изгоряла.

Китай реализира две сходни задачи - тестовият полет и още един до Луната през 2020 година Според американски наблюдаващи двете се смесват. 

Специалисти от Съединени американски щати, които наблюдават галактическите боклуци в по-ниска орбита, удостоверяват, че китайската ракета от задачата през 2014 година в никакъв случай не е излизала от орбита, както беше посочено по-рано. Не може обаче да се каже от коя страна е обектът, който следва да се сблъска с Луната.

" Ние се фокусираме върху обекти, които са по-близо до Земята ", сподели представител.

Бил Грей, който е математик и физик, пък е убеден, че това е китайската ракета. " Станах малко по-предпазлив във връзка с тези неща ", сподели той. " Но в действителност просто не виждам метод да е нещо друго ".

Джонатан Макдауъл от Центъра по астрофизика " Харвард-Смитсониън " в Съединени американски щати поддържа преразгледаната оценка на Грей, само че отбелязва: " Ефектът ще бъде същият. Ще остави още един дребен кратер на Луната. "

Естественият сателит на Земята има безчет кратери, стигащи до 2500 километра. С малко или никаква действителна атмосфера, Луната е беззащитна против многочислените метеори и метеорити и понякога идващи галактически кораби, в това число няколко съзнателно аварирали в името на науката. Там няма ерозия и по този начин кратерите от удари остават постоянно.

Китай има уред на далечната страна на Луната, само че той ще бъде прекомерно надалеч, с цел да снима петъчния удар. Уредът на НАСА също ще бъде отвън обсег. Малко евентуално е тъкмо в този миг да премине и индийският " Чандраян-2 ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР