Луната е космически обект, най-близо до Земята. Интересът към нея,

...
Луната е космически обект, най-близо до Земята. Интересът към нея,
Коментари Харесай

Имат ли нужда от защита находките, оставени от експедиции на Луната?

Луната е галактически обект, най-близо до Земята. Интересът към нея, който е разбираем, е довел до струпване на над 150 тона материали, оставени от поданици на Земята на повърхността на естествения сателит на планетата ни.

Началото на скупчването на предмети със следи от индивида на Луната стартира още преди 60 години, когато сондата Луна-2 на някогашният Съюз на съветските социалистически републики доближава повърхността на Луната в област, наречена Маре Серенитатис.

Първото прикосновение на земни материали с лунната повърхнина не е единично изолирано събитие, то продължава и по-късно, като с изключение на съветски, идват и американски сонди.

Десет години по-късно американските астронавти Армстронг и Олдрин стъпват на естествения ни сателит. Те прекарват 22 часа в област, наречена Море на спокойствието. Преди да се завърнат назад на родната планета, астронавтите оставят ненужния си товар на Луната.

Това не е краят на скупчването на предмети на лунната повърхнина. Пет екипажа на Аполо оставят още към 100 други обекта с човешка диря върху тях на близката до нас планета.

Какво със земен генезис има през днешния ден на Луната?

 Луната

Американците оставят там шест свои национални флага, както и доста боклуци. Могат да се намерят и огромен брой от сполучливо кацнали или сблъскали се с Луната сонди, изпратени от Земята. Инструментите, останали на Луната, трите роувъра, безбройните камери и даже чифт ботуши са единствено част от стотиците предмети, оставени от хората от Земята.

Американската галактическа организация НАСА е изготвила азбучник с предметите, оставени на лунната повърхнина. Те са към петдесет на брой.

Една американска организация с идеална цел е на мнение, че тези човешки находки не са предпазени по никакъв метод юридически. Всички тези първи следи от човешки стъпки, колелца от роувър, както и всички значими от археологическа позиция следи в бъдеще могат да съставляват интерес за туристите, само че нямат отбрана. От организацията се притесняват, че прахът на Луната реже както стъклото и може да повреди тези предмети, оставени от първите хора и инсталация, посетили Луната.

Идеята е пристигнала, откакто шефът на Европейската галактическа организация се пошегувал, че желае да върне най-малко един американски байрак назад на Земята.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР