Лукът, картофите, зелето, доматите и краставиците ще са на по-високи

...
Лукът, картофите, зелето, доматите и краставиците ще са на по-високи
Коментари Харесай

Чака ни безпрецедентен мор! Ударът за джоба ще е невиждан, цените скачат до небесата

Лукът, картофите, зелето, доматите и краставиците ще са на по-високи цени тази есен. При млечните артикули в последните месеци няма основни промени, а натискът на цените е надолу.
Това предвижда Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, в предаването „ Тази събота и неделя “ по bTV.
„ На цените на едро нарастването е 7%. В цените на дребно следим и по-високи, и по-ниски нива на нарастване, само че това зависи от самия регион, от метода на пласиране. В Плевен цените са по-ниски от тези в София. Пазарът на дребно би трябвало да се изследва регион по регион, играят доста фактори “, изясни Владимир Иванов.
„ По отношение на плодовете и зеленчуците ще виждаме по-високи цени. И есенната годишна продукция не е доста добра. Специално българското произвеждане като е по-малко – това е естествена наклонност, има дефицит на пазара “, акцентира той. И добави, че освен в България, само че и в Европа е имало неподходяща годишна продукция поради климата през пролетните месеци.
„ Производството спада, тъй като тласъците са понижени, неефикасен е методът на работа, прилагаме недобри търговски практики и отсам са загубите. Нормално е да свиваш производството, когато загубиш. Имаме и комерсиална верига за систематизиране, която изяжда облагите на тия хора. Те по тази причина би трябвало да създадат лични търговски разпределителни вериги, с цел да не се облагодетелства комерсиалният капитал, само че те го вършат. Народопсихологията доста ни пречи “, безапелационен е ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.
„ Спирането на вноса е предпочитание от предишното да няма конкурентна битка, само че не това повелява пазарната стопанска система, свободното придвижване на артикули и нашето участие в Европейския съюз. Трябва да ставаме по-ефективни, по-конкурентноспособни и не да бягаме от конкурентната битка, а да ставаме по-ефективни “, разяснява Иванов.
Според него най-хубавите образци в аграрния бранш за Европа са Нидерландия, Испания и Германия, а зад Океана – Съединени американски щати.
„ Там кооперирането е на доста високо равнище. Там работят дружно. Не е казано да вършат Трудово-кооперативно земеделско стопанство, само че дребни земеделци вършат общи структури за доставка на запаси, за пазаруване на машини, за услуги, само че най-много за търговия. По-мощната конструкция е по-конкурентноспособна, може да се опира на комерсиалния капитал “, изясни той.
„ Законодателството ни разрешава кооперативи. Има един проблем – доставките в границите на кооперативите, само че това е въпрос на дребни промени. Въпросът е, че браншът би трябвало да го желае. Ние по остарял български бит чакаме да понасяме загуби, след което решаваме да ставаме ефикасни, тъй като пазарът учи. Там бързо се губи и това учи, а най-бързо българинът се учи, когато стартира да заплаща повече. Браншът е подготвен, той няма избор. Цивилизационнен избор на България е свободният пазар и демокрацията. Ние не можем хем командни способи, хем народна власт, хем систематизиране “, разяснява Владимир Иванов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР