Луис Госет младши - първият чернокож носител на Оскар за

...
Луис Госет младши - първият чернокож носител на Оскар за
Коментари Харесай

Почина носителят на „Оскар“ Луис Госет младши

Луис Госет младши - първият негър притежател на " Оскар " за най-хубав артист в поддържаща роля, умря на 87-годишна възраст, оповестяват Асошиейтед прес и Ройтерс. 

Нийл Л. Госет, първи братовчед на артиста, е съобщил за Асошиейтед прес, че той е умрял в Санта Моника, Калифорния. В изказване на фамилията се споделя, че гибелта му е настъпила в петък сутринта, като повода за нея не се показва.

Братовчедът на Госет напомня за индивида, който е вървял паралелно до Нелсън Мандела и също по този начин е бил страховит повествовател на вицове, изправял се и борил се против расизма с достолепие и възприятие за комизъм. 

Луис Госет младши постоянно е считал началото на кариерата си за противоположна история на тази за Пепеляшка, в която триумфът го намира от ранна възраст и го тласка напред - към премията " Оскар " за " Офицер и благородник " (1982). 

Госет младши прави пробива си на дребния екран с роля в минисериала " Корени " от 1977 година, който показва жестокостите на робството по малкия екран. Изпълнението му е отличено с телевизионния " Оскар " - " Еми ". 

През 1983 година Луис Госет младши става третият негър номиниран за " Оскар " в категорията за поддържаща мъжка роля и печели оценката за осъществяването си в " Офицер и благородник " с Ричард Гиър и Дебра Уингър. Ролята му носи и премия " Златен глобус ". 

" Повече от всичко това беше голямо удостоверение на позицията ми на негър артист ", написа той в записките си от 2010 година " Актьор и благородник ".

— philip lewis (@Phil_Lewis_)

Личният и професионалният живот на Луис Госет младши го срещат със звезди на шоубизнеса като Ед Съливан, Джеймс Дийн, Мерилин Монро, Стив Маккуин, Сидни Поатие, Сами Дейвис младши.

Въпреки триумфите си в киното, малкия екран и театъра, Госет младши постоянно се сблъсква с расизма. 

" Въпреки че разбирах, че нямам различен избор, с изключение на да се примиря с това принуждение, това беше ужасяващ метод да се отнасят с мен, позорен метод, по който ме караха да се усещам ", написа Госет младши в записките си. " Но това не можеше да ме унищожи. "

Актьорът основава фондация, с цел да работи за основаването на свят, в който расизмът не съществува.

— A'ja Smith (@AjaSmith_)

За своя " Оскар " Луис Госет младши споделя, че му е дал опцията да избира положителни функции в продукции като " Враг мой ", " Садат ", " Железният орел ", " Пурпурен цвят " . Актьорът обаче отбелязва, че спечелването на премията на американската киноакадемия не трансформира обстоятелството, че всичките му функции са били поддържащи.

— New York Post (@nypost)

След спечелването на " Оскар " Луис Госет младши се бори с алкохолна и кокаинова взаимозависимост. През 2010 година артистът разгласи, че има рак на простатата, който по думите му е диагностициран в ранен етап. През 2020 година Госет младши беше приет в болница с КОВИД-19.

Актьорът има три брака и двама сина, един биологичен и един осиновен.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР