Лудогорец ще премери сили с Милан на 1/16-финалите на Лига

...
Лудогорец ще премери сили с Милан на 1/16-финалите на Лига
Коментари Харесай

Милан, ЦСКА, откуп за 600 000 долара и ужасяваща смърт

Лудогорец ще премери сили с Милан на 1/16-финалите на Лига Европа през февруари. Това няма да е първият случай, в който „ росонерите ” ще идват в България. При последния обаче един от главните играчи на славния италиански отбор претърпява най-големия призрачен сън в живота си. Кошмарът няма нищо общо с мача, терена и въобще с футбола. В рубриката ни БЛИЦ Архив ще разкажем на нашите читатели за голямата фамилна драма на грузинеца Каха Каладзе.

През януари 2001 година надареният бранител минава от Динамо (Киев) в Милан. Какво по-голямо футболно благополучие от това – да подпишеш с един от най-великите тимове освен в Европа, само че и в света. Но за злощастие върху Каха се стоварва нечовечен удар. На 23 май същата година неговият брат Леван е похитен в родината си Грузия.

Похищението става пет месеца преди мачовете на „ росонерите ” с ЦСКА от шампионата за Купата на УЕФА. Първата среща е в Милано на 18 октомври и приключва 2:0 след голове на Руи Коща и Андрий Шевченко. Реваншът на 1 ноември на „ Армията ” е извоюван също от Милан – с 1:0 след прецизен изстрел на Филипо Индзаги в средата на второто полувреме.

Каха Каладзе играе и в двата мача като титуляр – от първата до последната минута.

Няколко дни след дуела в София обаче в италианското издание „ Тутоспорт ” се появява информация, че при идването на българска земя грузинецът е бил изправен на нокти.


Първоначално похитителите афишират, че желаят 600 000 $, с цел да освободят брата на Каладзе, без да слагат краен период. В една топла пролетна заран Левон излиза от вкъщи си в Тбилиси и хваща такси по посока болничното заведение, където работи. След като заплаща и излиза от колата, той се запътва към намиращата се на петдесетина метра постройка. И тъкмо тогава трима маскирани мъже за негативно време му слагат качулка на главата, напъхват го в бял автомобил и изчезват.

Започва сложна и мъчителна преписка сред тях и роднините на Леван отпред с Каха. Президентът на Грузия Едуард Шеварнадзе дава обществено заричане, че ще се направи и невъзможното за позитивен завършек на драмата. Цяло лято се водят диалози с похитителите, които са безапелационни – парите или братът на Каладзе ще бъде мъртъв.

През август обаче те стопират всевъзможни връзки и из грузинските медии се появява мълвата, че Левон е погубен. През септември бандитите изпращат до Каха клип, на който се вижда по какъв начин брат му се намира в тъмна стая и с измъчена физиономия и завързани очи моли за помощ. Правят се нови опити за среща с хората от подземния свят, само че дотук...

На 31 октомври, когато Милан идва в София за реванша на другия ден, Каха е потърсен незабавно от татко си, който му оповестява, че нарушителите най-сетне са откликнали на молбата им за диалог. Но този път са сложили безапелационен ултиматум: до Коледа желаните 600 000 $ да бъдат платени!

„ Каладзе можеше да пропусне мача с ЦСКА, защото е получил позвъняване от татко си поради отвличането на брат му. Даже е имало вид да пътува за Тбилиси поради сигнал от похитителите. В последна сметка Каха е решил да излезе на терена в София, макар че треньорът Фатих Терим бе подготвен освен да го остави запаса, само че и да го извади от групата ”, написа тогава „ Тутоспорт ”.

Каладзе продължава да играе за Милан, само че напрежението върху него е голямо. Раздразнен от бездействието на грузинските управляващи, макар обещанието на Шеварнадзе, той възнамерява да вземе украинското поданство. Което в последна сметка по този начин и не прави. Баща му пък заплашва да се възпламени пред президентския замък на Грузия.

" Получихме няколко телефонни позвънявания и анонимни писма, след което изпратиха видеоклип.  Леван беше там, завързан с очи и ни помоли за помощ ”, споделя Каха.

Малко след мача с ЦСКА татко му в последна сметка дава отговор на похитителите, че парите са обезпечени и е подготвен да им ги даде, с цел да върнат сина му. Уговорена е среща – в гора, намираща се на стотина километра от столицата Тбилиси. Затова обаче е известена и полицията, която провежда загадка акция. Ченгетата се намират наоколо до мястото, където би трябвало да се реализира размяната.

„ Нещо се обърка. Явно в последния миг. Те може би са усетили за клопката и не се появиха, макар че татко ми ги е чакал над 2 часа в среднощ ”,  признава след това Каха Каладзе.

Президентът на Милан Силвио Берлускони също поддържа футболиста на Милан, подготвен е да замине за Грузия и да спомага за спасяването на Леван.

Драмата се проточва още доста дълго време. Предвидени са нови срещи, които по този начин и не стават факт...

Всичко завършва по отблъскващ метод чак в края на 2005 и при започване на 2006 година. Грузински полицейски чиновници откриват заровени осем мъртви тела в региона на Сванити и се допуска, че Леван е измежду тях. Дни по-късно трагичната вест е доказана публично.

Двама души са задържани и упрекнати за гибелта на брата на Каха Каладзе. Дейвид Асатини е наказан на затвор от 25 години, а Мераб Амисуласвили – на  пет години.

На 14 юли 2009 година брачната половинка на Каха – Ануки, ражда първия им наследник в Милано. Кръщават го Леван в памет на брата на футболиста...
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР