Лозовите масиви в страната ни са над 600 000 декара,

Лозовите масиви в страната ни са над 600 000 декара, ...

Румен Порожанов присъства на традиционно зарязване на лозята в Белоградец.


Лозовите масиви в страната ни са над 600 000 декара, имаме 300 винарски изби и изнасяме около 64 милиона литра вино годишно. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов на традиционното зарязване на лозята във варненското село Белоградец. Българското вино присъства навсякъде по света, но е необходима повече реклама, допълни Порожанов.

Белоградец, Ветрино
© БТА
Министърът на земеделието припомни, че Програмата за преструктуриране на лозаро-винарския сектор продължава с още 5 години, като ще бъдат отпускани по 26 милиона евро годишно до 2023 година.
Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Само за миналата година 2017 са договорени 123 договора по програмата за преструктуриране за близо 50 милиона лева.
12 са винените маршрути в страната ни. През март предстои в Банско да бъдат обединени двата маршрута по реките Места и Струма. На срещата ще бъдат поканени хотелиери, ресторантьори и кметове.
Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Те да могат, включително и с щандове, да популяризират това, което искат да представят, като месни продукти, не само за месо, а и местни, локални продукти, а разбира се и винените елексири, които всяка една изба прави в региона.
Винените маршрути ще бъдат включени в каталог, който ще предлагат туристическите агенции у нас.

Източник: bnt.bg