Лозаро-винарският бранш, официални лица и гости посрещнаха заедно Трифон Зарезан

...
Лозаро-винарският бранш, официални лица и гости посрещнаха заедно Трифон Зарезан
Коментари Харесай

Лозари и винари от Поморие си пожелаха една добра година

Лозаро-винарският отрасъл, публични лица и посетители посрещнаха дружно Трифон Зарезан в землището на Поморие, обл. Бургас.

Домакини на събитието бяха Иван Алексиев - кмет на община Поморие, Йордан Чорбаджийски - ръководител на НЛВК и Христо Янков - изпълнителен шеф на " Черноморско Злато " АД. Сред гостите, които почетоха ритуала по зарязване, бяха Лазар Лазаров - вицепремиер и министър на труда и социалната политика, Тодор Джиков - зам.министър на земеделието, проф. д.н. Мария Нейкова - регионален шеф на обл. Бургас, Лидия Станкова - шеф на регионална дирекция „ Земеделие “,  Адам Адамов - ръководител на Общински съвет - Поморие, Васил Едрев - кмет на общ. Айтос и Илиян Янчев - кмет на общ. Малко Търново.
-->


По време на обичайния обред по зарязване на лозите, вицепремиерът и министър на труда Лазар Лазаров пожела на гроздо и винопроизводителите една сполучлива година, изобилие и здраве през новата 2023 година

Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков показа, че за него е изключителна привилегия още веднъж да се върне в поморийския район единствено 6 месеца след бурята, която повали декари лозови насаждения, а през днешния ден те са възобновени. „ Благодарение на хората, които са тук, показахме, че страната твърдо стои зад своите аграрни производители. “



Йордан Чорбаджийски, ръководител на НЛВК, разяснява че през новата календарна година се чака един извънредно висок рандеман и грозде с отлични качества. “Радостен съм, че виждам лозарите в района задоволени и че средствата, планувани за тях след бурята, са изцяло изплатени ”, добави Чорбаджийски.

Празникът продължи с богата фолклорна стратегия, в която взеха присъединяване Детски фолклорен танцов отбор „ Раковина “, известната певица Нели Петкова и фолклорната изпълнителка Жечка Сланинкова. За всички присъстващи, уредниците бяха обезпечили вкусна скара и греяно вино.

Трифон Зарезан е трудов бит, обвързван с първите икономически действия, които се правят по лозите, и е в чест на свети Трифон, покровител на лозарите и винарите. Началото на февруари е и календарният интервал, в който изпращаме зимата и посрещаме пролетта и възраждането на живота. Трифон Зарезан е и денят, в който по бит си пожелаваме добра годишна продукция през годината и изобилие.



  За НЛВК:

Националната лозаро-винарска камара е единствената организация в България, която сплотява на професионална основа всички, заети в лозарството и винарството. Учредена е през февруари 2000 година Мисията на камарата е да пази професионалните ползи на своите членове, качеството, достоверността и произхода на виното.

Националната лозаро-винарска камара и нейните 6 районни звена са неповторими по своя юридически статут неправителствени организации, които са призвани да работят за развиването и конкурентоспособността на лозарството и винарството в страната. Националната лозаро-винарска камара поддържа указател на гроздо и винопроизводителите в България. Лозаро-винарските камари издават документи за генезис на качествено вино и достоверност на гроздова ракия и бренди и образуват дегустационни комисии за осъществяване на наложителен органолептичен разбор. Националната лозаро-винарска камара изготвя тактика за развиване на лозарството, винарството и реализира политиката в този бранш

За Черноморско Злато АД:

Историята на винарната Черноморско злато стартира през 1924 година – в Поморие предприемчиви българи учредяват първата Лозаро-винарска кооперация “Димят “, а вековния опит в правенето на вино дава самочувствието на поморийските винари да изградят през 1932г. първата модерна маза в града.

През 50-те години на предишния век Черноморско злато придобива образа на съвременен цех, чиято продукция е ценена високо. Двадесет години по-късно поморийската винарна има нов мотив за горделивост – основан е специфичен корпус с 12 000 дъбови бъчви за стареене на винен екстракт. Някогашната маза от 1932г. през днешния ден е сърцето на неповторим хотелски комплекс за съвременен винен туризъм с хубав ресторант, дегустационна и музей, прочут на феновете на класни виновност като „ Виа Понтика “.

В основата на всичко са добре гледаните лозя. Притежават повече от 700 хектара лични лозя от най-известните типичен винени сортове. Всички процеси се правят ръчно – от брането, деликатното обособяване на зрънцата от чепките до прецизното подбиране на изцяло здравите и узрели зърна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР