Ловците ще получават по 50 лв. за отстрелян глиган в

...
Ловците ще получават по 50 лв. за отстрелян глиган в
Коментари Харесай

Борят чумата с лов на глигани

Ловците ще получават по 50 лева за отстрелян глиган в зоните, рискови за разпространяване на африканската чума по прасетата - заболяване, извънредно рисково за индустриалното свиневъдство. Това стана ясно след незабавна среща в Министерството на земеделието за набелязване на ограничения против заболяването. Освен това се обмисляло да се дава и награда на жители, които открият и алармират за мъртво прасе в гората.

След срещата не беше казана и дума какви са аргументите за пламването на последните две огнища в икономически обекти в Плевенско. Нито дали се работи по изясняване на случаите. Министърът на земеделието Десислава Танева обаче призна, че в дворовете, където се отглеждат свине, липсват ограничения за биосигурност.

Това е измежду ограниченията против разпространяването на африканската чума по свинете, утвърдена през вчерашния ден на среща на министъра на земеделието Десислава Танева с регионални шефове от Северна България, представители на БАБХ и шефовете на Държавните горски предприятия. Сред участниците имаше представители на 14-те области от Северна България, избрани като рискови за рисковата зараза.

За наградата от 50 лева заяви инж. Мирослав Маринов, шеф на Изпълнителната организация по горите на брифинг в Министeрството на земеделието. Танева изясни, че тя ще се изплаща за отстреляно животно единствено в зоните, където има опасности от разпростирането на чумата главно в Северна България. Зоната обгръща региона с установени случаи на африканска чума при прасета и огнища при домашни свине в област Плевен. Освен това има още 2 зони на наша територия по поречието на Дунава, сухоземната ни граница с Румъния и съвсем всички области Шумен, Варна и Добрич в Североизточна България. " Ще бъде решено дали ще се дава награда и на жители, които открият и алармират за мъртво прасе в гората ", е споделил Мирослав Маринов пред agri.bg.

Мерки за биосигурност липсват в задния двор на хората, където се отглеждат прасетата, призна Танева и добави, че това са едни от най-рисковите вектори за преместване на болестта. По думите й в България има доста положително развито индустриално свиневъдство и най-голямата опасност от африканската чума по свинете в България е в това, че може да засегне индустриалното свиневъдство.

У нас през предходната седмица бяха открити две нови огнища - в Жернов и Новачене. Евтаназирани са над 50 свине. Директорът на БАБХ Дамян Илиев подсети, че главният метод за разпространяване на болестта е не самите диви свине, а продукция от заболели животни. " Прасетата могат да не демонстрират признаци, само че могат да носят вирус ", уточни Илиев. Той моли да се осведомят хората, че артикули от свине от региони, в които има вируси, са доста рискови за разпространяване на заболяването.

Около плевенските села Жернов и Новачево служители на реда и жандармеристи ще дебнат по пътищата да не се придвижват домашни свине за да бъдат укрити, с цел да не се евтаназират. Илиев предизвести, че клането на прасетата от страна на притежателите им и затварянето на месото във фризери не понижава заплахата от разпространение на болестта. По думите му вирусът остава рисков с месеци.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР