Ловци преследвали една змия и тя помолила минаващ наблизо селянин

...
Ловци преследвали една змия и тя помолила минаващ наблизо селянин
Коментари Харесай

Басня за човека, змията и чаплата

Ловци преследвали една змия и тя помолила минаващ наоколо селяндур да й избави живота. За да я скрие от преследвачите, той приклекнал и я оставил тя да пропълзи в пазвата му.
Но откакто отминала заплахата и слеянинът заповядал на змията да излезе от пазвата му, тя не се подчинила. Вече се била сгушила на топло и безвредно място. По пътя към дома си индивидът зърнал една чапла, доближил се до нея и шушукайки й обяснил каква неволя го е сполетяла. Чаплата го посъветвала да изхвърли змията от пазвата си. Когато змията подала главата си на открито, чаплата я уловила с клюна си, измъкнала я на открито и незабавно я умъртвила.

Селянинът се обезпокоил, че в тялото му може да е проникнала от отровата на змията. Тогава чаплата го посъветвала да прибегне до тествания лек против змийска отрова – да опече и изяде шест птици с бели пера. “Тъкмо ти имаш бели пера, по тази причина ще стартира с теб!” – извикал той. Сграбчил чаплата, напъхал я в торбата си и траял по пътя към дома си.

Разказал на жена си какво приключение е претърпял по пътя. “Не мога да те схвана! – отвърнала жена му. – Нали тази птица ти е помогнала да се отървеш от змията? Та тя ти е избавила живота! А ти се каниш да я убиеш и изядеш …” Ядосаната жена незабавно се заела да развързва торбата, с цел да пусне птицата на независимост. Обаче първото, което свършила обезумялата от боязън чапла, било да избоде очите на дамата.

Поука: когато видиш вода да тече нагоре, единствено тогава може да повярваш, че някой ще се отплати някому за стореното положително.

(Африканска национална приказка)

Източник: obekti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР