Ловци настояват да се премахне забраната за лов на диви

...
Ловци настояват да се премахне забраната за лов на диви
Коментари Харесай

Ловци настояват да се премахне забраната за лов на диви прасета

Ловци упорстват да се отстрани възбраната за лов на диви свине, заяви Българска национална телевизия.

Те алармират за увеличената популация на дивите свине в Русенско. Според тях това е причина за по-бързо разпространяване на африканската чума по свинете, която е обхванала цяла Румъния, а към този момент има огнища и у нас.

Броят на прасетата в буферните зони, където беше неразрешен ловът с кучета, е нараснал двойно и ловците упорстват за анулация на възбраната.

По думите им с най-малко с 20 на 100 се е нараснал броят на дивите прасета в граничната зона.

Според русенските ловци държавният проект за отстрел въобще не е изпълнен. В село Бръшлен дружинката излязла два пъти и се отказала.

Един от ловците споделя, че тази година отстрелът е нула заради възбраната. Друг ловджия пък изяснява, че ловът без кучета е неефикасен.

Ловците са подготвени да оказват помощ да се понижи заплахата от разпространяване на африканска чума, в случай че им се разреши да ловуват с кучета. Областната администрация в Русе също поддържа предлагането им за анулация на възбраната.

Свилен Иванов, заместител регионален шеф на Русе, разяснява, че най-важното е да не се разрешава преместването от дивите прасета в домашните стопанства, защото контролът върху дивите прасета е неосъществим. Те имат доста огромен обсег на обхождане - 50 км.

В България случаи на африканска чума по свинете са открити в областите Силистра, Варна и Добрич.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР