Ловешкият производител на електрически инструменти от години работи на загуба

...
Ловешкият производител на електрически инструменти от години работи на загуба
Коментари Харесай

Опит за спасяване на "Спарки Елтос"

Ловешкият производител на електрически принадлежности от години работи на загуба

© Юлия Лазарова Закъсалият ловешки производител на електрически принадлежности " Спарки Елтос " ще опита да възвърне активността си с помощ извън. Компанията от години е на загуба и от време на време стопира работа, въпреки че на два пъти беше финансирана от държавната Българска банка за развиване (ББР). Спасението в този момент се чака да пристигна от дългогодишния български бежанец в Съединени американски щати Фил Филипов, чийто бизнес е възкръсване на закъсали предприятия. Това заяви самият той в интернет видео в YouTube. От " Спартки Елтос ", което е обществено сдружение, към този момент не разясняват.

Кой е Филипов и какво ще прави

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пловдивчанинът Филипов постоянно е определян като най-богатия българин в Съединени американски щати, където емигрира преди повече от 50 години. Занимава се с преструктуриране на компании пред банкрут, като в активите си има 49 предприятия в 15 страни. Най-известната му облага е немската Atlas Maschinen, която той съживява преди 7-8 години, откакто води дълги борби със синдикатите поради нужните съкращения.
Фил Филипов

Във видеото си Филипов показва, че от 10-ина години предприятието губи пари и има задължения за над 50 млн. лева, само че може да бъде изправено на крайници. Според него всяка компания е друга и няма универсална рецепта за излекуване, само че съвсем постоянно проблемите се дължат на неприятно ръководство. Със сигурност ограниченията ще включват орязване на разноските, най-вероятно и съкращения, като задачата е да се върнат парите на кредиторите, а хората, които останат на работа, да получават естествени заплати. По думите му сега в компанията работят над 500 души.

От изявлението му не излиза наяве дали възнамерява да придобие " Спарки Елтос ", което е нормалният му метод. В момента мажоритарен притежател с 87.22% е " Спарки груп ", в която по 50% си поделят физическите лица Станислав Петков и Петър Барбуков. Групата управлява и русенския машиностроителен цех " Спарки ". Като търгувано на борсата сдружение обаче " Спарки Елтос " би трябвало да разгласи обществено сходна информация, което към този момент не е направено.

Спадът продължава

Междувременно компанията разгласява консолидирания си доклад за първата половина на 2019 година който включва и активността на няколко дъщерни търговски сдружения. От него излиза наяве, че приходите не престават да понижават (-38%), въпреки че и загубата спада леко (виж таблицата). Това идва основно от намалените разноски, като тези за материали спадат съвсем на половина, което приказва за стесняване на активността. По-ниски са също разноските за заплати и осигуровки, което пък евентуално значи, че част от служащите са напуснали.

Към средата на годината личният капитал на " Спарки Елтос " е негативен - минус 1.7 млн. лева, а насъбраните загуби са 72.9 млн. лева Според доклада компанията има 36.1 млн. лева дълготрайни заеми, а настоящата част от отговорностите към банки, т.е. парите, дължими до 12 масеца, е 59.3 млн. лева През март тази година Уникредит Булбанк изиска банкрут на " Спарки Елтос ", само че за момента няма развиване по делото. Основният заемодател обаче е ББР, която по последна информация има да взима 37 млн. лева, като средствата трябваше да бъдат платени до края на септември предходната година. От няколко годинни инспекторът " Грант Торнтон " отхвърля да завери докладите на сдружението.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР