Лошото управление на имотите собственост на Министерство на младежта и

...
Лошото управление на имотите собственост на Министерство на младежта и
Коментари Харесай

Разрухата в българския спорт - години нехайство и далавери

Лошото ръководство на парцелите благосъстоятелност на Министерство на младежта и спорта е от дълго време известно. Общо прочут е и факт, че доста от тях костват хиляди левове разноски без да носят действителна добавена стойност за спорта- било като бази или като средства. Други са отдадени чартърен с контракти за „ вложения “, които в никакъв случай не се случват или са изцяло амортизирани в края на договорите. Резултата е еднакъв при множеството бази – тънат неизползваеми в съсипия, защото ремонтите им са непостижимо скъпи или се експлоатират от наематели против вложения след, които съвсем в никакъв случай парцелите не са в по-добро положение.

Опасна постройка, която всеки миг може да падне в язовир " Искър ", септична яма преливаща в язовира при дъжд и нелегално строителство откри екип на БНТ в местността " Щъркелово гнездо ". Двата парцела са на две държавни сдружения, благосъстоятелност на Министерството на младежта и спорта. Въпреки издадено наставление рисковата постройка да бъде обезопасена и отстранена, то не е изпълнено към този момент две седмици откакто периода за това е изминал. 

Едната е благосъстоятелност на " Академика 2011 ", а другата на " Сердика - спортни парцели ". Днес и двете тънат в цялостна съсипия. 

В базата на " Сердика спортни парцели ", навръх брега на язовира, е ситуирана сграда, която преди време е била кафене. Тази постройка е подготвена да падне всеки миг непосредствено в язовира. Изградена е от плоскости, които са канцерогенни, тъй че замърсяването е неизбежно.

В писмо до " По света и у нас " от регион " Панчарево " ни осведомят, че за рисковата постройка при тях има два сигнала. Направили са инспекция и са открили, че тя се самосрутва, като процесът е мощно изразен тъкмо в частта, граничеща с водната повърхност на язовира. От районната администрация са дали на притежателя - " Сердика спортни парцели " 14-дневен период да обезопасят постройката и да подхващат дейности по нейното унищожаване. Документите са връчени на сдружението на 17 август, а срокът е изминал на 1 септември. На 15 септември, явно още нищо не е направено. Опитът ни да открием изпълнителния шеф на сдружението е несполучлив.  

 

" В случая нямаме публична информация за непринудено осъществяване на предписанието, по тази причина според наредбите, дадени в Закона за устройство на територията, идната стъпка е районната администрация да образува процедура за издаване на заповед за унищожаване на тази рискова сграда ", сподели Елица Павлова, шеф отдел " Контрол по строителството ", регион " Панчарево ". 

На наше питане, изпратено до " Сердика спортни парцели " още в края на юли от сдружението признават, че парцелът е в незадоволително положение. Твърдят, че не действа, само че има надзирател, който да не позволява външни лица. Зад рисковата постройка е ситуирана каравана на частна компания, която отдава чартърен и продава лодки.

Първоначално поставената каравана се пристроява, достроява и надстроява, до момента в който се получи един миникомплекс, в който умерено да битува търговецът на лодки.  



Достроени са дневна с две спални, оборудвани са две кухни, баня и две тоалетни. И видно отпадните води отиват не в канализацията, а към язовира. Попитали сме сдружението за този миникомплекс, само че отговор няма.

" Сердика - спортни парцели ": " Казва, че има мейл от Вас, на който ще ви отговори. "

В другата част на парцела край язовира има комплекс от самосрутващи бунгала. Същия предан под от държавното сдружение против капиталово предложение, преди близо 2 години. Очевидно вложения няма. 

От сдружението осведомят, че парцелът е предан чартърен за период от 10 години. Не споделят обаче кой е наемателят, нито какво е капиталовото предложение. Не дават отговор и на въпроса в какво положение е парцелът. Виждаме рушащи се бунгала, а остра миризма на замърсен канал ни води до септична яма безусловно на метри от язовира.  



Тази септична яма, като се изключи че е прогнила е и напълно открита. При всеки дъжд тя прелива, явно в язовира. Следи има. 

В работен ден и в работно време търсим изпълнителния шеф на " Академика 2011 ".

- Добър ден. Търсим господин Петър Петров.

- Няма го.

- Къде е?

- Не мога да ви кажа, той е изпълнителен шеф.

- А какво е неговото работно време, тъй като в офиса в петък, 15 септември в 4 без 15 няма никой? А някой от Съвета на шефовете? 



- Не, няма ги. В момента не.

- Какви доходи има по контракта за наем въз основата на " Щъркелово гнездо "?

- Не мога това да ви кажа.

- Защо, вие сте счетоводство?

- Има си ред, по който да се даде информация?

- Добре, аз бях там, имам от Вас отговор, че сте го отдали чартърен против капиталово предложение, обаче там не виждам една стотинка инвестиция да е направена, има в това число отворена септична яма, която се излива в язовира, извинете...

- Аз ви споделям, че ще ви отговорим на второто писмо, което ни изпратихте в период. 

 

От " Басейнова дирекция " осведомят, че след сигнал от жител са се пробвали да ревизират парцела, само че не са съумели, защото бил затворен с железни порти със синджири и катинари. От Министерството на околната среда и водите, като и от регионалната администрация на София пък ни оповестяват, че са препратили нашия сигнал до редица други институции. Всички към момента ревизират, към този момент повече от месец и половина.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР