Лоши новини от съда за бившия главен прокурор.Конституционният съд отклони

...
Лоши новини от съда за бившия главен прокурор.Конституционният съд отклони
Коментари Харесай

КС отказа да разгледа жалбата на Гешев срещу ВСС

Лоши вести от съда за някогашния основен прокурор.

Конституционният съд отклони единомислещо настояванията на някогашния основен прокурор Иван Гешев за пояснение на главния закон за изтеклия мандат на Висш съдебен съвет, предаде NOVA.

В края на месец май той изиска от висшите магистрати пояснение на част от главния закон, като се концентрира върху три въпроса. Първо Гешев пита дали е законно да бъде определен със 17 гласа, а отхвърлен с 13. На второ място - може ли Висш правосъден съвет с изминал мандат да взема решения за ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор. И не на последно място - допустимо ли е новият Висш съдебен съвет да стартира да действа в повърхностен състав.

Докладчик по делото е Атанас Семов, който през вчерашния ден в ефира на NOVA съобщи, че: " Самият Висш правосъден съвет не е мандатен орган, а непрекъснато настоящ, зависещ на правилото на непрекъснатост на действието. Неговите функционалности могат да бъдат прекъснати единствено с промени в Конституцията или, в случай че се отстрани органът ".

Той допълни, че ВСС има пълномощията да в профил основния прокурор, даже при изминал мандат на членовете му, написа vesti.bg. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР