Лора Каравелова е едва 27-годишна, когато трагично отнема живота си.

...
Лора Каравелова е едва 27-годишна, когато трагично отнема живота си.
Коментари Харесай

Лора Каравелова - момичето, което умря от любов

Лора Каравелова е едвам 27-годишна, когато трагично лишава живота си.

За любовната история сред нея и поета Пейо Яворов се приказва и до през днешния ден и е ясно, че повода за гибелта и на двамата е точно тяхната пламенна обич, граничеща с полуда. 

Лора си отива от света едвам на 27 години, само че съумява да изживее невероятна гама от страсти и вечно оставя своята следва в историята.
 Ароматна като…пуканка! Запознай се с неустоимия нов мирис Idôle Eau de Parfum Nectar Edna предлага Ароматна като…пуканка! Запознай се с неустоимия нов мирис Idôle Eau de Parfum Nectar
Лора Петкова Каравелова е родена на днешната дата - 8 ноември, през 1886 година и е щерка на българския политик Петко Каравелов и видната общественичка Екатерина Каравелова, племенница е на огромния български публицист и революционер Любен Каравелов.

► 

Лора е млада, красива и добре образована. След довеждане докрай на гимназиалното си обучение в София тя се образова в католическия интернат „ Нотр Дам дьо Сион “ в Париж, Франция, а по-късно – в Антверпен, Белгия.

През 1907 година под натиска на майка си подписва брак с младия деятел на Демократическата партия Иван Дренков. В 1908 година се ражда първото им дете Кирил, което умира скоро след раждането, а година по-късно се ражда вторият им наследник Петко. Бракът се оказва несполучлив и е разтрогнат през юни 1912 година
 10 от най-красивите български стихотворения  10 от най-красивите български стихотворения  10 от най-красивите български стихотворения  10 от най-красивите български стихотворения
На 21 август 1906 година Пейо Яворов за първи път среща Лора Каравелова.  Запознанството сред двамата се реализира по време на излет в Драгалевския манастир и макар че по това време Яворов е влюбен в 16-годишната сестра на неговия другар Петко Тодоров – Мина, откривателите на символиста са безапелационни, че създателят е мощно притеглен от Лора още от тази първа среща.

► 

Яворов е мощно запленен точно от пламенната натура на Лора и нейната открита характерност... и несъмнено от хубостта й.

На 19 септември 1912 година тя се омъжва за Яворов, а този брак се оказва съдбовен и за двамата. Красива, високо умна, ерудирана, тя е сензитивна и меланхолична по темперамент. Нейната обич към Яворов е всеотдайна и в същото време завладяваща. Лора показва мъчителна ревнивост към брачна половинка си и при най-малкия мотив.

Постепенно бракът им навлиза в сериозна фаза, а това се случва едвам година, откакто двамата са сключили брак.

 лора каравелова пейо яворов bulgarianhistory.org

Немалка роля за това изиграва брачната половинка на писателя Михаил Кремен – Дора Конова, която, пробвайки се да флиртува с поета, в допълнение разпалва ревността на Лора. След една от следващите подиуми на ревнивост на 30 ноември 1913 г. Лора се прострелва в дома им. Малко по-късно, шокиран, прави опит да се самоубие и самият Яворов, само че бива избавен.

В почналото полицейско и правосъдно следствие се стартират две версии – тази за самоубийството на Лора и тази за убийството ѝ от Яворов. Въпреки че доказателствата и проведената експертиза сочат към първата, в публичното схващане, най-много под въздействие на пресата и роднини на Лора, се постанова втората версия, и против поета бива заведено дело за ликвидиране. Това става причина година по-късно Яворов да постави завършек на живота си.

► 

Все отново любовта сред двамата си остава най-силното им житейско прекарване и за това свидетелства красивите стихотворения, които Яворов посвещава на Лора. Днес ви припомняме едно от тях:

***

На Лора
 
Душата ми е вопъл. Душата ми е вик.
Защото аз съм птица устрелена:
на гибел е моята душа ранена,
на гибел ранена от обич...

Душата ми е вопъл. Душата ми е вик.
Кажете ми що значат среща и раздяла?
И ето аз ви думам: има пъкъл и тъга -
и в тъгата обич!

 
Миражите са близо, - пътя е далек.
Учудено засмяна жизненост
на незнание и алчна младост,
на знойна плът и фантом лек...
Миражите са близо, - пътя е далек:
тъй като тя стои в зарево пред мене,
стои, но не чуе, кой зове и стене, -
тя - плът и фантом лек!


***
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР