Някои полицейски сили в Обединеното кралство свалиха оръжия, след като полицай беше обвинен в убийство при стрелбата по чернокож

...
Лондонската полиция казва, че някои служители отказват да провеждат въоръжени
Коментари Харесай

Лондонската полиция казва, че някои служители отказват да провеждат въоръжени патрули след колега е обвинен в убийство при стрелбата по невъоръжен чернокож

От ДЖИЛ ЛОУЛЕС Associated Press 24 септември 2023 г., 8:24 ч.

ЛОНДОН -- Лондонската полиция каза В неделя някои полицаи отказват да провеждат въоръжени патрули, след като техен колега беше обвинен в убийство при фаталната стрелба по невъоръжен чернокож мъж. Сряда за смъртта на Крис Каба, 24 г., през септември 2022 г. Каба беше убит, след като полицаи в немаркирано превозно средство преследваха и спряха колата, която управляваше. Той беше ударен от един-единствен куршум, изстрелян през предното стъкло, докато седеше в колата Audi.

Случаят поднови твърденията за институционален расизъм в лондонската полиция. Семейството на Каба приветства обвинението в убийство срещу офицера, чието име не е назовано публично. Той получи условна гаранция и се очаква да бъде изправен пред съда следващата година.

Само около един на всеки 10 от лондонските полицаи носят огнестрелни оръжия, а тези, които го правят, преминават специални обучение.

Столичната полиция заяви в неделя, че „няколко служители са взели решение да се оттеглят от въоръжени задължения, докато обмислят позицията си“. В него се казва, че полицаите са загрижени, че обвинението в убийство „сигнализира за промяна в начина, по който ще бъдат оценявани решенията, които вземат при най-предизвикателните обстоятелства.“

BBC каза повече от 100 полицаи са предали разрешителните си за огнестрелно оръжие и полицията от съседните сили е била извикана да помогне в патрулирането на Лондон в събота вечерта. „значителен капацитет за огнестрелни оръжия“, но поиска от Министерството на отбраната да предостави помощ с „подкрепа за борба с тероризма, ако е необходима“.

Искането означава, че войниците могат да бъдат призовани да изпълняват конкретни задачи, които полицията не е в състояние да изпълни, но те няма да изпълняват рутинна полицейска работа или нямат правомощията да арест.

Министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман, която отговаря за полицията за консервативното правителство на Обединеното кралство, каза, че ще преразгледа въоръжената полиция, за да гарантира, че въоръжените служители “ имат увереността да си вършат работата.“

„В интерес на обществената безопасност те трябва да вземат решения за части от секундата под изключителен натиск“, публикува Брейвърман на X, по-рано известен като Twitter. "Те не трябва да се страхуват, че ще се озоват на подсъдимата скамейка за изпълнение на задълженията си. Офицерите, които рискуват живота си, за да ни запазят, имат пълната ми подкрепа и аз ще направя всичко по силите си, за да ги подкрепя."

Смъртоносните стрелби от полицията в Обединеното кралство са рядкост. През годината до март 2022 г. въоръжени служители в Англия и Уелс са стреляли с оръжие по хора четири пъти, според официално статистика.

Също така е изключително рядко британски полицаи да бъдат обвинени в убийство или непредумишлено убийство заради действия, извършени по време на изпълнение на служба.

В един от малкото случаи през последните години полицейски полицай беше осъден през 2021 г. на осем години затвор за убийството на Далиан Аткинсън, бивш професионален футболист, който почина след прострелване от електрошоков пистолет и ритан в главата по време на кавга. Полицаят, Бенджамин Монк, беше оправдан за убийство, но осъден за непредумишлено убийство.

Стрелбата на Каба дойде на фона на интензивен контрол от страна на столичната полиция. През 2021 г. полицай се призна за виновен в отвличане, изнасилване, отвличане и убийство на Сара Еверард, 33-годишна жена, която изчезна, докато се прибираше вкъщи от посещение на приятел. Друг офицер, който е работил в същото звено за парламентарна и дипломатическа защита, се призна за виновен през януари в извършването на десетки изнасилвания между 2003 г. и 2020 г.

През март независим преглед установиха, че лондонските сили са загубили обществено доверие поради дълбоко вкоренен расизъм, женомразство и хомофобия.

Силите казват, че са поели ангажимент да изкоренят неправомерното поведение и са ги уволнили около 100 служители за грубо нарушение през последната година. Но миналата седмица беше казано, че може да отнеме години, за да бъдат премахнати всички корумпирани служители.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР