Лондон вече инвестира 4 млрд. паунда в подготовка за Brexit

...
Лондон вече инвестира 4 млрд. паунда в подготовка за Brexit
Коментари Харесай

Великобритания ускорява подготовката за Brexit без сделка

Лондон към този момент влага 4 милиарда паунда в подготовка за Brexit без договорка

Англия незабавно се приготвя за Brexit без договорка и ще е подготвена да напусне Европейския съюз (ЕС) с или без договорка на 31 октомври. Това съобщи английският министър на външните работи Доминик Рааб. Изказването на Рааб идва, откакто в неделя държавното управление разгласи, че позволява опцията Европейски Съюз да не предоговори договорката, която беше подписана с някогашния министър-председател Тереза Мей, и против която се разгласи нейният правоприемник Борис Джонсън, написа Reuters.

Въпросът с границата

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В неделя Джонсън предизвести Европейски Съюз, че " недемократичният " по негови думи авариен проект за Северна Ирландия би трябвало да отпадне от съглашението, с цел да има договорка. Откакто пое поста предходната седмица Джонсън неколкократно е повтарял, че в случай че Европейски Съюз продължи да отхвърля предоговаряне на съглашението на Мей, и че е подготвен да изтегли Англия от съюза на 31 октомври.

" Ако се отървем от аварийния проект, тогава ще имаме напредък ", разяснява Джонсън. Т.нар. авариен проект е застраховка, че граничният надзор сред Северна Ирландия и Република Ирландия, която е страна членка на Европейски Съюз, няма да бъде върнат. От Брюксел към този момент няма сигнали, че защитният механизъм може да отпадне.

Още 1 милиарда паунда за Brexit без договорка

След като държавното управление разгласи, че позволява опцията Европейски Съюз да не предоговори договорката, стана ясно, че новият английски министър на финансите Саджид Джавид може да отпусне към 1 милиарда паунда за финансиране на подготовката за Brexit без съглашение.

" В първия си ден на работа разпоредих на чиновниците незабавно да дефинират къде би трябвало да се влагат повече пари, с цел да бъде Англия изцяло подготвена да напусне на 31 октомври - с или без договорка. И идната седмица ще разглася обилни в допълнение финансиране, с цел да направя тъкмо това ", написа Джавид предходната седмица във в. Sunday Telegraph.

Подготовката на Европейски Съюз не е задоволителна

Междувременно бизнес организацията Confederation of British Industry (CBI) разгласява отчет, в който споделя, че Европейски Съюз също не е задоволително квалифициран за Brexit без договорка. Докладът идва откакто от Брюксел неведнъж увериха, че съюзът е подготвен за този сюжет, написа Financial Times.

Според отчета " няма сфери от голяма важност за стопанската система, където Обединеното кралство, Европейски Съюз и бизнес общността са задоволително добре готови за Brexit без договорка ".

Докладът изследва подготовката на Обединеното кралство, Европейски Съюз и бизнес общността в 27 основни стопански и заключва, че ще има вреди незабавно след овакантяване на съюза без договорка.

Според създателите подготовката на Европейски Съюз се лимитира до " дребен брой лимитирани краткотрайни ограничения ", до момента в който в интервала 2016-2019 година Лондон е отделил 4 милиарда паунда във финансиране на подготовката за Brexit без съглашение и са признати над 100 законови инструмента.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР