Лодка с 280 мигранти кацна във вторник на испанските Канарски

...
Лодка с 280 мигранти кацна във вторник на испанските Канарски
Коментари Харесай

Лодка, пълна с 280 мигранти, достигна испанските Канарски острови

Лодка с 280 мигранти кацна във вторник на испанските Канарски острови, прекосявайки един от най-опасните миграционни направления в Атлантическия океан, заяви избавителна организация пред Агенция Франс Прес.

Това бележи най-големия брой мигранти, които идват с една лодка до архипелага, сподели избавителната група.

Мигрантите, които се състоят от 278 мъже, в това число 10 момчета плюс две дами, са от „ на юг от Сахара “ генезис, съгласно спасителите, които са им помогнали при идването им.

Испания, и по-специално Канарският архипелаг край крайбрежията на Африка, е една от главните порти към Европа за нередовни мигранти.

Испанските медии оповестяват, че корабът доближи пристанището La Restinga на дребния остров El Hierro на към 450 километра (285 мили) от африканския бряг.

Канарските острови видяха 14 976 мигранти, пристигнали сред 1 януари и 30 септември, нарастване от 19,8 % в съпоставяне със същото интервал през 2022 година, съгласно последните данни от министерството на вътрешните работи на Испания.

През последните години миграционният път към Канарските острови беше изключително претрупан заради по-строгия надзор в Средиземно море.

Корабокрушенията са чести, защото пресичането е изключително рисково.

Неправителствени организации постоянно оповестяват за съдбовни корабокрушения в марокански, испански и интернационалните води, като неофициалните оценки сочат броя на починалите в десетки, в случай че не и стотици.

От началото на тази година 140 мигранти са починали или изчезнали около този пропускателен пункт, съгласно данни на Международната организация по миграция (IOM) от началото на септември.

Испанската неправителствена организация Caminando Fronteras, която за разлика от IOM разчита на незабавни позвънявания от хора в морето или техни родственици, пресмята, че 778 мигранти са починали или изчезнали по този миграционен маршрут през първата половина на годината.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР