Лобизъм в електронната идентичност в България! Това показва анализ на

...
Лобизъм в електронната идентичност в България! Това показва анализ на
Коментари Харесай

ПП схема в Narod.bg: Див лобизъм с новите лични документи

Лобизъм в електронната еднаквост в България! Това демонстрира разбор на законопроекта на депутата от „ Продължаваме промяната “ Божидар Божанов, изработен пред Narod.bg от специалист, настоял за анонимност заради основателни опасения за своята професионална орис.

Съществуващата система на електронна еднаквост в България може да бъде подложена на радикални промени, в случай че законопроектът, препоръчан от народния представител Божидар Божанов, бъде признат.

Отношението на Божанов към развиването на електронното ръководство в страната е известно още от времето, когато той заемаше поста на министър на електронното ръководство. Именно тогава той беше основателят на плана BGID – българско приложение за електронна идентификация.

Сега Божанов има намерение да промени Закона за електронната еднаквост, пренасочвайки наложително осъществяването и финансирането на контракта за новите български персонални документи от Министерство на вътрешните работи към Министерството на електронното ръководство.

Внесен законопроект

Предложението на Божанов цели прекачване на част от контракта за новите български персонални документи към „ Информационно обслужване “ АД, което ще има отговорността за създаването на системата за електронна идентификация.

Основната концепция е да се трансферират средства към Министерството на електронното ръководство при построяването на системата, което съгласно него ще способства за по-бърза и ефикасна реализация на плана.

Проблеми и провокации

Реклама

Въпреки причините на Божанов за потребността от по-голяма самостоятелност и успеваемост, предлагането му среща големи рецензии измежду бизнеса и обществото. Критиките сочат няколко проблеми, свързани с препоръчаните промени.

Първо, не е ясно на какво съображение е предоставен договорът за BGID, до момента в който Божанов е министър. Въпреки че публичната поръчка е нормална процедура при реализацията на сходни планове, в този случай тя е заобиколена.

Това, от своя страна, води до редица въпроси по отношение на правомерността на това решение. Опитът посредством законопроект да се придаде смисъл на BGID може да бъде възприето като опит за прикриване на липса на съображение и отбягване на административно произвеждане заради породени загуби на държавния бюджет заради повтаряне на действия.

Второ, критиците се питат за какво Божанов упорства толкоз мощно плановете да бъдат предопределени без конкурсни процедури за „ Информационно обслужване “ АД. Това съставлява директна държавна помощ, както и причина за деформиране на цените и корупционни практики.

В допълнение директният лобизъм посредством законопроекта нарушава редица други закони, защото със закон се прави опит за деформиране на договорни връзки. Блокирането на осъществяването на контракта за новите български персонални документи може да докара до поредна наказателна процедура против България от Европейската комисия, както и да забави нужната актуализация на документите и системите на Министерство на вътрешните работи, както и електронното ръководство в страната.

Заключение

Въпреки заслугите на Божанов за развиването на електронното ръководство в България, предлагането му за изменение на Закона за електронната еднаквост наподобява надали ще бъде признато без съществени разисквания и промени.

Поставените въпроси към основанието на възлагането на контракта за BGID, евентуалната заплаха от корупция, както и хипотетичното нарушаване на договорни връзки, съставляват спънки, които ще би трябвало да бъдат преодолени, преди този законопроект да стане действителност.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР