Лизингът в момента се очертава като основната схема за финансиране

...
Лизингът в момента се очертава като основната схема за финансиране
Коментари Харесай

Лизингът движи пазара на земеделска техника

Лизингът сега се обрисува като главната скица за финансиране на покупки на нова земеделска техника. Това споделяха и търговци и фермери на последното интернационално ревю за земеделска техника и всичко за селското стопанство БАТА АГРО, което се организира в Стара Загора. Пазарът на агротехника у нас от ден на ден стартира да се отваря и към гъвкави схеми на финансиране - според от моментното финансово положение, потребността от машини и други. Другата опция са банкови заеми. Европрограмите към този момент не са фактор в последните две години, разясниха специалисти. Финансиране има и посредством локалните инициативни групи, тъй наречените МИГ, само че те разполагат с дребни финансови благоприятни условия. Така с тези разновидности може на момента да се купи качествена техника, когато има потребност, или да се разсрочи заплащането, или да се комбинират способи за заплащане.

Новите технологии навлизат доста бързо в селскостопанската техника. Автоматизацията и компютъризацията на трактори, комбайни и други към този момент са нещо нормално. Големите компании са напълно близо и до изработването на самостоятелни селскостопански машини. Тази година се видяха най-новите новаторски машини, които се демонстрират освен като експонати на ревюто, само че към този момент се оферират и на българските фермери. Но търговците означават, че те повече гледат и по-малко купуват. Оправдание за това има. От една страна, огромна част от парите от сегашния програмен интервал са изчерпани. Някои от фермерите пък се оплакват, че облагите им са намалели напоследък съвсем с една трета. Новото тази година беше, че машините освен можеха да се видят, допрян, само че и да се направи едно кръгче с тях. Бяха планувани места, на които можеха да се подкарат тези машини и всеки самичък да ги усети "в ръцете си ". Все отново това са много скъпи играчки и не може току-тъй да се извадят и платят едни такива пари.

Една такава машина несъмнено коства скъпо, само че който желае да се развива и да прави успеваемост земеделие не пропуща шанса да се достави с нова техника. Търси се, защото е по-ефективна и ще може да се употребява по-дълго време, а и за някои фермери тя е желана пред машините втора употреба.

За страдание машинния парк в България към момента е доста остарял и амортизиран, а огромна част от употребяваната техника е на над 10 години. За да се трансформират нещата, някои специалисти оферират да има ограничавания за импорт на амортизирани използвани машини. От друга страна, към този момент има обрисувана трайна, въпреки към момента с мудни темпове наклонност на пазара на агротехника, за възобновяване. Важно е в тази ситуация фермерите да знаят, че могат да разчитат на еластичност при финансирането на една такава инвестиция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР