Лиз Тръс превърна Великобритания в „Аржентина на канала“, казва бившият управител на централната банка на Англия Марк Карни

...
Това се случи, когато 58-годишният канадец произнесе реч, в която
Коментари Харесай

Това се случи, когато 58-годишният канадец произнесе реч, в която похвали „прогресивните“ политики, докато атакуваше „крайнодесни популисти“.

Споменаването на Аржентина от г-н Карни – което се превърна в нарицателно през последните години за страни, страдащи от повтарящи се икономически кризи – изглежда беше препратка към икономическите сътресения, последвали мини- бюджет, изготвен от г-жа Тръс и нейния канцлер Куаси Квартенглас през годината.

Говорейки на срещата на върха за действие за глобален напредък в Монреал, бившият шеф на банката удари „погрешното мнение“, че намаляването на данъците и държавните разходи води до икономически растеж.

Той каза: „Прогресивните изграждат неща, които траят – здравеопазване, инфраструктура, училища, възможности, устойчивост и просперитет.

„Други, а има и други, имат различен модел. Те са в бизнеса с разрушаване. Крайнодесните популисти виждат днешното безпокойство като възможност да разпалят гнева, който е необходим за техния проект."

Времето на Тръс като министър-председател, една година по-късно

Г-н Карни каза, че популистите, включително привържениците на Brexit, са се отнасяли към разходите и намаляването на данъците като „реакция на Павлов на всеки проблем“, която се „основава на основно неразбиране на това какво движи икономиките.“

Той добави: „Това означаваше, че когато привържениците на Брекзит се опитаха да създадат Сингапур на Темза, фермата правителството вместо това предостави Аржентина на Канала - и това беше преди година.

"Онези с малък опит в частния сектор - политици през целия живот, маскирани като свободни пазарджиклии - силно подценяват значението на мисията, на институциите , и на дисциплина към силна икономика."

Неговите коментари за Truss бяха посрещнати със смях - и след това с аплодисменти - от публиката.

Прочетете повече от Sky News:
Мет полицията отговаря на твърденията на Russell Brand
Летището е затворено поради наводнения на фона на предупреждения за времето

Г-н Карни, чиито настоящи роли включват заместник-председател на Brookfield Asset Management, беше заменен от Андрю Бейли като управител на Банката през 2020 г., след като остана на поста по-дълго от очакваното поради опасения за потенциално смущение на икономиката от Брекзит.

Г-жа Тръс многократно е защитавала времето си на власт след напускането на поста. Тя предположи, че нейните икономически политики не са имали шанс да успеят и вярва, че те биха проработили в по-дългосрочен план.

На събитие в Уестминстър по-рано това лято тя беше чута да сравнява бавния растеж в Обединеното кралство с " кипяща жабешка ситуация“, заявявайки, че тя не е „драматично изчезнала“ с напускането й от Даунинг стрийт, а „е станала все по-лоша и по-лоша“.

Г-жа Тръс също каза през февруари, че все още вярва в мерки като значителните намаления на данъците бяха „правилното нещо, което да направи за Великобритания“, тъй като тя удвои своята икономическа идеология.

Но също така прие, че една от нейните най-противоречиви мерки – намаляването на данъчната ставка от 45 пенса за най-високата в страната печеливши - беше „може би стъпка твърде далеч“.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР