Лий Якока - дръзкият и предприемчив мениджър, бащата на митичния

...
Лий Якока - дръзкият и предприемчив мениджър, бащата на митичния
Коментари Харесай

Лий Якока - най-успешният автомобилен мениджър, вече не е между нас

Лий Якока - дръзкият и деятелен управител, бащата на митичния модел на "Форд " - Mustang, спасителят на "Крайслер " (Chrysler), създателят на книги, към този момент не е сред нас. Той умря през вчерашния ден на 94 години, оповестиха международните организации.

Името му блесна през 1964 година, когато новият модел на "Форд " - Mustang, се трансформира в пазарен шлагер. Ford Mustang става звезда на улицата, на пистата и в киното, като до ден-днешен е знак на автомобилна Америка

Синът на италиански емигранти от дълбоката провинция доближава до върховете в сектора и става знак на американската фантазия.

Лий Якока е роден на 15 октомври 1924 година в Алънтаун (щата Пенсилвания). В началото на ХХ век родителите му идват в Съединени американски щати от Италия. Завършва университета Лихай в Бетлихем (Пенсилвания).

Кариерата на Лий Якока стартира във "Форд Мотор Къмпани " през 1946 година, като стажант-инженер. След това работи в екипите по продажба и маркетинг и през 1956 година предлага схемата за продажба на коли на лизинг.

Лий Якока работи за автомобилния колос Форд над 30 години, като от 1970 година до 1978 година е президент на "Форд Мотър Кампъни ". Той и екипът му основават "Форд Мустанг ". Продажбите на автомобила са рекордни и носят на компанията голяма облага. Говори се, че е уволнен от Хенри Форд II, тъй като му завиждал за мениджърските умения.

През 1978 година Лий Якока е поканен да управлява "Крайслер ", като става прочут с възраждането на банкрутиралата корпорация през 80-те години на предишния век, като основен изпълнителен шеф от 1978 година и като ръководител от 1979 година, до пенсионирането си през 1992 година.

Лий Якока стана известен във всяко американско домакинство, участвайки в серия от телевизионни реклами на "Крайслер” с фразата: "Ако можеш да намериш по-добра кола, купи я! ".

Легендарният управител на "Форд " и "Крайслер " е и създател на няколко книги, измежду които "Къде изчезнаха водачите? ", която е издадена и на български език.

Според New York Times "Якока. Автобиография " (преведена на български) е най-продаваната биография на бизнес водач. Книгата и през днешния ден е справочник по ръководство на личния състав и по използване маркетингови тактики за доста световноизвестни мениджъри. Как Лий Якока преодолява събития като Голямата меланхолия, Втората международна война, петролните рецесии и макар тях трансформира кариерата си в типичен образец за сполучливо водачество, ще научим от неговата автобиография. Якока постоянно доближава до върха - първо минава стълбицата в "Мустанг ", в интервала 1970-1978 година е президент на "Форд ", а "Крайслер " измъква от банкрут и става ръководител на борда на шефовете. Какъв е пътят на триумфа ще прочетете в тази книга.

"В последна сметка всички бизнес интервенции могат да бъдат сведени до три думи: хора, артикул, облага. Ако нямаш добър екип, не можеш да направиш доста с другите две неща " - това е един от заветите на Лий Якока.

Списание Portfolio слага Якока на 18-то място в класацията си на "най-великите американски изпълнителни шефове на всички времена ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР