Лий Чанзу e един от архитектите на успеха и водещата

...
Лий Чанзу e един от архитектите на успеха и водещата
Коментари Харесай

Лий Чанзу, Huawei Customer Business Group: В днешно време всеки е фотограф, а ние предлагаме мощна комбинация от софтуер и хардуер, която мислим да развием още повече

Лий Чанзу e един от архитектите на триумфа и водещата позиция на Huawei в региона на мобилните изображения. В средата на юни имахме опция за онлайн среща с него, в която искахме да разберем повече за тактиката на Huawei на полето на фотографската технология и по-специално за тактиката XMAGE, която намира място в новите смарт телефони на производителя.

Светлин Желев преди 2 минути 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 18:00 | 02.07.2023

Революционното носимо устройство, което „ ще размени смарт телефоните “ скоро излиза на пазара

IT НовиниДаниел Маринов - 20:29 | 01.07.2023

Само един код Енигма в никакъв случай не е бил разрушен от никого, даже с днешния запас

IT НовиниДаниел Маринов - 19:26 | 01.07.2023

Причините, заради които Съединени американски щати не строи повече атомни електроцентрали

Светлин Желевhttps://www.kaldata.com/Главен редактор

Още при започване на диалога ни Лий Чанзу показа, че в компанията държат тази тактика да се концентрира върху изображенията, изключително върху мобилните изображения. Зад нея стои всекидневното държание на потребителите в целия свят. За да снимат от ден на ден и повече фотоси, множеството от тях желаят да употребяват единствено смарт телефон когато и да е и при всеки сюжет, а също по този начин желаят да имат качество като на професионалните цифрови фотоапарати.

„ В днешно време всеки е фотограф “, изясни Лий Чанзу. Според него това води до основаването на извънредно разнородни фрагменти, което пък е предизвикателство за системата на камерата на смарт телефона спрямо обичайна камера. Но при телефона има доста ограничавания – тежестта, батерията, дизайна.

Разбира се смарт телефонът и неговата камера имат доста неповторими преимущества, защото с помощта на спецификите им потребителите могат да вършат бързо фотоси, да ги споделят и да употребяват изображенията, с цел да споделят живота си, да описват историите си и да показват мнението и страстите си. За Huawei това e чисто новата образна просвета, която се образува, и по тази причина през юли 2022 година, когато за първи път бе оповестена тактиката XMAGE, в Huawei осъзнават, че това ще е нещо с дизайн на равнище „ от горната страна надолу “.

Сн: Кристиян Петров – победител в последния местен фотографски конкурс на Huawei

Стратегията за изображенията XMAGE включва три елементи – софтуерни нововъведения, потребителско преживяване и изследване на мобилната просвета на изображенията.

В презентацията, която Лий Чанзу показа с публицистите по време на срещата, ще има доста механически детайлности за работата на самите камери. Със сигурност те ще са обект на още наши материали, тъй като са в действителност любопитни, само че не по-малко любопитни бяха и въпросите на публицистите. Първият, несъмнено, касаеше раздялата с Leica. Huawei си партнираше с тях за основаването на някои от най-хубавите камери на пазара, само че откакто двете компании завършиха с партньорството си – триумфът на Huawei още веднъж се повтори. Въпросът на множеството сътрудници беше:

Как се получава това?

Нашите софтуерни достижения са свързани с оптиката и механичната обработка на изображенията. Но с цел да отговорим на въпроса ви, той е главно за нашия фокус върху изображенията в тази област и с цел да реализираме всички тези водещи технологии и да запазим нововъведенията, би трябвало да продължим да влагаме непрестанно в научноизследователска и развойна активност, както и в предварителни проучвания.

Сн: Кристиян Петров – победител в последния местен фотографски конкурс на Huawei

Тъй като в нашата лаборатория за 2022 година разполагахме с доста нововъведения и опити в региона на технологиите за обработка на изображения и по този начин да продължим да влагаме в тази област и да я поддържаме, това ще даде резултат. Все повече и повече ще ревизираме технологията за основаване на по-добри изображения, по-добри фотоси и по-добро потребителско преживяване. Искам да подчертая, че непрекъснатите, непрекъснатите вложения са доста.

Софтуерните нововъведения в новия P60 Pro са в действителност доста. Ще ги забележим ли обаче в някои по-стари модели на Huawei?

Софтуерът е значим – да, само че хардуерът е по-голям и новаторски, изключително при режим като Super Macro. Създаваме метод, по който лансираме доста новаторски технологии в границите на дизайна на модула на обектива, с цел да реализираме това, тъй като има три подгрупи на обектива. И всяка част се следена да се движи с координацията на тези три групи лещи, с които реализираме супер макро резултата. Алгоритъмът също е доста значим. Но моето персонално мнение е следното – този хардуерен дизайн е основата, доста, доста значимата основа за суперфотографа.

Сн: Кристиян Петров – победител в последния местен фотографски конкурс на Huawei
Бихте ли споделили по-подробно пояснение за това по какъв начин Huawei е съумяла да реализира толкоз мощен неотложен нощен режим на P60 Pro?

Да, това е доста предизвикателна и също по този начин доста забавна тематика. Преди четири години ние стартирахме този развой, за първи път с RYYB датчик (Red-yellow-yellow-blue матрица). Винаги сме желали да разгадаем казуса с нощните фотоси, тъй като заради неналичието на светлина, доста красиви неща биха били подценени. Забелязахме също, че има доста малко фотоси, направени през нощта. Ако има такава, то тя постоянно е неразбираема. И по този начин, от този миг нататък желаеме да се оправим с този проблем. А с цел да се оправим с него, са нужни доста разнообразни елементи, които да се интегрират дружно, освен датчикът. Сензорът, несъмнено, способства доста и ще видите, че ултрасветлият обектив също е доста значим, той ще ви помогне да получите повече светлина с по-малко изкривявания. От огромно значение са и всички светлопропускащи структури на обектива, проектирани да понижат загубата на светлина.

И също по този начин логаритмите за многокадровата обработка, ISP и всички логаритми за следваща обработка, комбинирането на многокадровата обработка, както и контролът на HDR в светлината, тъй като на фотографията съвсем постоянно има някой. При нощните фотоси има доста проблеми, които към този момент сме разрешили до известна степен. Но не сме постигнали 100% съвършенство, към момента има накъде да се подобряваме. Най-общо казано, има оптична, механична част, в която би трябвало деликатно да направляваме стабилизацията към разклащането до момента в който се снима.

Но къде са границите на това съвършенство?

За всяко последващо потомство планираме нови усъвършенствания. Има какво да създадем във връзка с оптичната, механичната стабилизация на изображението и обработката. И желаеме да стартираме да възпроизвеждаме по-добре същинските цветове през нощта. Особено при някои комплицирани светлинни среди, то в този момент не е тъкмо, не е, към момента има да се измине път до съвършенството и мисля, че ще подобрим представянето на смарт телефоните ни в тези сюжети. Що се отнася до Супер Луната, доста се веселя, че я споменахте. Вярвам, че сте създали доста фотоси на Луната. Това е добра тематика за обществените мрежи, обществените медии и изключително когато се случват някакви астрономически феномени.

Сн: Кристиян Петров – победител в последния местен фотографски конкурс на Huawei
Как бихте оценили какъв % от триумфа на вашата камера се дължи на софтуера и какъв брой на оптиката на камерата?

Всъщност ние не можем да уточним % на принос на хардуера или софтуера заради две аргументи. Всяка част от обработката на изображенията в действителност е композиция от хардуер и програмен продукт. Например, оптиката не е единствено хардуер, тя има и програмен продукт. Софтуерът се базира на оптичния дизайн и също по този начин има програмен продукт за осъществяване на предварителна дисторция за тънко конфигуриране на крайното изображение. Това също е част от тази оптична група. Това е тяхната работа. Така че във всяка част или всяка доста дребна част е мъчно да се направи разлика какъв е приносът на хардуера и какъв на софтуера.

Софтуерните и хардуерните експерти работят дружно, назоваваме ги група за техническо ръководство на камерата.  Тази група проектира пътната карта на работата на камерата за в бъдеще. Те дружно взимат окончателното решение, тъй като всяко част от решенията би трябвало да се преглежда от позиция на цялата система.

Така че скърбя, че не мога не мога да кажа коя част ще способства повече от друга част. Хардуер или програмен продукт. Това е композиция, която можете да разглеждате като 50/50.

Сн: Кристиян Петров – победител в последния местен фотографски конкурс на Huawei
A тествате ли железни лещи? Какво мислите за това и кое ще бъде идващото огромно усъвършенстване в мобилната снимка?

Метален обектив. За нас това е доста вълнуваща идея и към този момент доста такива технологии са в нашата лабораторията. Мисля, че това е една от нашите насоки за бъдещето. Но също по този начин, несъмнено, че не е елементарно, в действителност е доста мъчно, тъй като е обвързвано с доста фундаментални технологии. Но мисля, че някои резултати от проучванията ще бъдат приложени в продуктите от ново потомство. За близкото бъдеще или за бъдещето, в действителност за нас, непоклатимата цел е да осигурим на потребителя по-добър облик при всевъзможни сюжети, а също и доста елементарно ръководство. Това е непоклатимата цел, която би трябвало да реализираме.

Има ли някакви проекти за повече функционалности за снимане на видео от професионален клас при съответствие 21 до 19, снимане на 4К влог и така нататък Какво ще кажете, във връзка с видеографията?

Моят отговор е „ да “. Обмислихме всички тези професионални функционалности и се надяваме, че те ще се появят в бъдещите нови флагмански смарт телефони. Искам да споделя някои от нашите съображения, тъй като видеото е нещо положително, което ни оказва помощ да осезаем цялото придвижване, движещите се елементи на живота ни. Да заснемем някоя история видео на децата си, не е ли прелестно? Но има и други провокации към видеото. Как да го редактираме? Как да го използваме? Как да го споделим?

Върпосите за потенциала, за размера на видеото, за ограничаването на честотната лента за предаване насочат доста огромно предизвикателство към нас. Смятаме, че би трябвало да го синхронизираме доста съществено с потребителите, тъй като с новата по-добра продуктивност, новите функционалности и новите благоприятни условия на софтуера и хардуера получавате по-мощни благоприятни условия, само че в това време това усилва цената. Това е развой на баланс с взаимни отстъпки.

Сн: Кристиян Петров – победител в последния местен фотографски конкурс на марката
Какви са преимуществата на връзката, които имат фотосите спрямо други информационни канали съгласно вас?

Тук става въпрос за успеваемост. Да възприемаме посредством зрението е най-ефикасният, най-ефективният метод за разбиране на информацията от нас. Това е първата причина. Втората причина е да съхраняваме мемоари и тук опираме до това по какъв начин ги съхраняваме.

Например в случай че в днешно време извършите фотография на всички в тази стая, ще опишете история с една фотография, която в действителност съдържа доста, доста информация в себе си. Ако извършите фотография на улицата, може да откриете, че този миг е удивителен и да го споделите с приятелите си  в обществените мрежи. С няколко натискания на бутони го споделяте с милиони хора. Т.е. успеваемостта на връзката е доста, доста висока. И другият фактор е противоположната връзка и това, че  насърчавате хората да не престават да споделят от ден на ден и повече изображения. Обратната връзка идва от всички прегледи, мнения. Дава ви лайкове, дава ви стотици лайкове и вие получавате тези лайкове. Всъщност това е един тип противоположна връзка от всички хора, които познавате или които са незнайни за вас. И по този начин всеки ще се насърчи да прави повече фотоси, да споделя повече фотоси.

Сн: Кристиян Петров – победител в последния местен фотографски конкурс на марката

И по този начин, моят персонален отговор на въпроса за какво през днешния ден фотосите са най-популярната връзка, е обвързван с успеваемостта, че получаваме, споделяме или прехвърляме по-голямата част от информацията в границите на най-кратко време. Точно както в мобилните връзка и – при прекосяването от 2G към 3G, 4G, 5G и 6G най-голямото преимущество е, че получаваме все по-големи благоприятни условия, че можете да трансферирате повече неща, повече като размер, по-бързо, по-бързо и по-бързо. Ключът и при двете е успеваемостта.

Спечелете Huawei P60 Pro със своите най-хубави летни фотоси

Тази година обичайният конкурс за фотоси, снимани със смарт телефони на Huawei, още веднъж е тук, със особено издание за българските почитатели на марката. Тази година той се организира под името HUAWEI XMAGE 2023 и тематика „ Повече светлина в моята история “. Всеки участник в локалния конкурс може да се включи със същите фрагменти и в определена категория на световния конкурс HUAWEI XMAGE 2023 тук: https://gallery.consumer.huawei.com/. Наградите, извоювани в единия конкурс, не изключват продобиване и в другия. Няма ограничаване за броя оповестени и тагнати фотоси от един участник, всяка една от тях ще бъде оценена и ще има шансове да донесе на създателя си премията в състезанието – флагманът на мобилната снимка Huawei P60 Pro.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР