Ливанският премиер Хасан Диаб съобщи днес, че Ливан няма да

...
Ливанският премиер Хасан Диаб съобщи днес, че Ливан няма да
Коментари Харесай

Застрашителна икономическа криза в Ливан

Ливанският министър председател Хасан Диаб заяви през днешния ден, че Ливан няма да погаси отговорностите си по дълг, чийто падеж е след два дни, обявявайки първия дефолт в историята на страната, обзета от тежка икономическа рецесия, предадоха международните организации. В послание към нацията министър председателят посочи, че валутните запаси на страната са намалели до тревожно ниво, което е предиздвикало държавното управление да замрази заплащането на 1,2 милиарда $ по дълга с матуритет на 9 март. Той добави, че страната ще договаря с кредиторите, с цел да преструктурира дълга си в сходство с националния интерес. По думите му дългът е достигнал над 170 % от брутния вътрешен артикул (БВП), което значи, че скоро страната може да се окаже най-задлъжнялата в света.

" Как можем да платим на непознатите кредитори, откакто ливанците не могат да си получат парите от банките ", означи Хасан Диаб. Той акцентира, че скоро над 40 % от популацията ще бъде под прага на бедността съгласно данни на Световната банка. Според Диаб корупцията е изяла страната. Той разгласи, че държавното управление ще понижи държавните разноски , в това число посредством промяна в енергийния бранш.

Дефолт по ливанския дълг в непозната валута ще означи нова фаза в рецесията, обхванала стопанската система на страната от октомври и довела до спад на цената на локалната валута с 40 на 100. Вложителите нямат цялостен достъп до депозитите си, а страната е обзета от всеобщи митинги.

Кризата се дефинира като най-голямата заплаха за стабилността в Ливан от края на гражданската война, траяла от 1975 до 1990 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР