Ливанската въоръжена групировка Хизбула изстреля бараж от ракети към Израел,

...
Ливанската въоръжена групировка Хизбула изстреля бараж от ракети към Израел,
Коментари Харесай

Хизбула стреля по Израел, след като няколко членове бяха убити при обстрел

Ливанската въоръжена формация Хизбула изстреля бараж от ракети към Израел, откакто минимум трима от нейните членове бяха убити по време на израелска бомбардировка на Южен Ливан на фона на растящо напрежение в Израел северна граница.

Хизбула в изказване в понеделник съобщи, че е изстреляла ракети и минохвъргачки по два израелски военни поста в Галилея. Израелската войска съобщи, че е идентифицирала редица „ изстрелвания “ от Ливан към Израел, без никакви пострадвания. Каза, че дава отговор с артилерийски огън по Ливан.

Продължете да четете

лист от 3 детайла. Палестинците в Ливан са подготвени да се бият с Израел, в случай че Хизбула им помогне Израел и Хизбула разменят огън, повишавайки районното напрежение Ливанската войска конфискува муниции след борбата на Хизбула в християнски град завършек на списъка

Хизбула, най-страшният член на районна мрежа от въоръжени групи, подкрепяни от Иран, удостовери в изказвания в понеделник, че израелският обстрел е умъртвил минимум трима от нейните членове.

Информационната организация Асошиейтед прес разпознава убитите като Хусам Мохамад Ибрахим, Али Раеф Фтуни и Али Хасан Ходрой.

Хизбула сподели, че убитите са били „ убити вследствие на ционистката експанзия в Южен Ливан в понеделник следобяд “.

Израелските военни започнаха да обстрелват Южен Ливан в понеделник след трансгранична офанзива, поета от въоръжената група Палестински ислямски джихад (PIJ).

Израелската войска сподели, че бойци, подкрепени от хеликоптери, са умъртвили минимум двама въоръжени мъже, които са пресекли границата.


Продължават да се задават въпроси по отношение на това дали Хизбула, усъвършенствана бойна мощ с боеприпас от ракети с огромен обхват, ще влезе във войната сред Израел и въоръженото крило на палестинската формация Хамас, която ръководи обсадената Ивица Газа. Това би издигнало сегашния спор във война на два фронта за Израел, от дълго време считана за призрачен сюжет от военното ведомство на страната.

Изданието на Ройтерс заяви, че представител на мироопазващата задача на Организация на обединените нации по границата сред Ливан и Израел сподели, че нейният началник генерал-майор Аролдо Лазаро е „ в контакт със забърканите страни, призовавайки ги да демонстрират оптималната въздържаност “.

Хизбула и Израел си размениха огън в неделя, като Хизбула изстреля ракети по израелски позиции във фермите Шебаа, които се претендират от Ливан и бяха завладяни от Израел в Шестдневната война през 1967 година, в символ на „ взаимност “ с палестинците.

Но подкрепяната от Иран въоръжена формация до момента е избягвала по-задълбочено присъединяване и е отричала присъединяване в офанзивата на PIJ, осъществена в понеделник. Израелската войска сподели, че нейните сили са „ умъртвили няколко въоръжени обвинени, които са проникнали на израелска територия от ливанска територия “, само че не показаха съответен брой.

Някои специалисти споделиха, че позицията на Хизбула може да се промени, в случай че Израел стартира сухопътна атака в Газа, която евентуално ще има опустошителни последствия върху обсадената и компактно натъпкана Ивица, дом на повече от 2,3 милиона палестинци.

Али Хашем от Ал Джазира сподели, че убийството на бойци на Хизбула съставлява „ същинска ескалация “ на ливанската граница, отбелязвайки, че групата постоянно отмъщава за убийствата на своите членове.

„ Това би означавало, че те могат да подхващат нова офанзива в идващите часове “, сподели той. Хизбула и Израел не са виждали огромна борба от войната през 2006 година

Възможността за ескалация сред Израел и Хизбула също провокира боязън у жителите на Южен Ливан, които поеха тежестта на предходните израелски офанзиви.

„ Къщата ни е доста покрай границата, тъй че тръгваме и слизаме в селото “, сподели пред Ройтерс Габи Хаге, татко на три деца, който разказва обстрела наоколо. „ Всичките ми съседи вършат същото. “

Хамас стартира многофронтово нахлуване против Южен Израел в събота. Най-малко 800 израелци бяха убити и хиляди други ранени, до момента в който нападението разклати доверието на страната, от дълго време привикнала с голямо военно превъзходство в траялия десетилетия израелско-палестински спор.


В обществените медии се популяризират изображения на израелци, убити и отвлечени от палестински въоръжени лица във военни бази и градове в Южен Израел.

Висши израелски чиновници дадоха обещание да санкционират линията Газа след нападението на Хамас.

Израел публично разгласи война в неделя и даде зелена светлина за „ обилни военни стъпки “ против Хамас.

Повече от 500 палестинци, в това число дами и деца, бяха убити при израелски въздушни набези над Газа от събота, а хиляди други бяха ранени.

Израелският министър на защитата Йоав Галант подреди „ цялостна блокада “ на Газа, прекъсвайки достъпа до храна, вода, гориво и електричество.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР