Ливанската лира се срива, боклук засипва улиците, ток има само

...
Ливанската лира се срива, боклук засипва улиците, ток има само
Коментари Харесай

Апокалипсис в пристанището на Бейрут


Ливанската лира се срутва, отпадък засипва улиците, ток има единствено по няколко часа дневно. А в този момент и детонация в допълнение утежни живота в тогавашната " Швейцария на Близкия изток ".

Облак пушек покри небето над пристанището в Бейрут. По данни на ливанския Червен кръст, при двете детонации нощес са починали 100 души, а над 4000 са ранени. Следите от нещастието се виждат из целия град. Премиерът Хасан Диаб заяви, че евентуалната причина е складирането на огромно количества амониева селитра без да са спазени ограниченията за сигурност. Диаб дефинира като " неприемливо " разполагането на 2750 тона от веществото в склад на пристанището в продължение на повече от шест години без нужните условия за сигурност. Амониевата селитра служи главно за производството на торове, само че може да се употребява и за правенето на взривни субстанции. Тя е в положение да експлодира при високи температури.
Редакцията предлага
Репортерката на Дъждовни води Разан Салман споделя, че лечебните заведения в ливанската столица са претъпкани. След гърмежите в Бейрут се разиграват пагубни подиуми, хората са в суматоха, а улиците са цялостни с разрушени стъкла от прозорците.

Достъпът до пристанището на Бейрут, откъдето се доставят витално значими артикули за 2,4-те милиона поданици на столицата, е неосъществим. Върховният защитителен съвет на Ливан разгласи столицата за бедствена зона и посъветва държавното управление да разгласи изключително състояние. Съболезнования към околните на починалите и подготвеност за помощ пристигна от целия свят. Катар ще обезпечи построяването на краткотраен санитарен пункт за ранените, Кувейт ще изпрати здравна помощ. Дори Израел, с който Ливан официално е във война, съобщи подготвеност да обезпечи здравна и филантропична помощ.

Пореден удар против ливанците

Още преди взривната вълна да стартира своя унищожителен ход от пристанищната зона към центъра на Бейрут, доста ливанци описваха страната си като негодна за живеене, написа " Зюддойче Цайтунг ". Животът в мястото, наричано в миналото " Швейцария на Близкия изток ", от дълго време припомня злополука, означават от изданието. Милиарди потъват в държавната енергийна компания, до момента в който жителите на Ливан имат ток единствено по няколко часа дневно. Боклукът залива улиците на Бейрут, ливанската лира загуби 80 % от цената си единствено за няколко месеца, а цените се покачват всекидневно. Дефицитът на средства и артикули напълно разумно засегна и здравната система. Не единствено държавното опазване на здравето е пред колапс, в частните лечебни заведения също има дефицит на лекарства и материали. В последните седмици те освободиха стотици свои чиновници, тъй като към този момент не могат да им заплащат. В кошмарната нощ на вторник против сряда безработните медици се втурнаха по улиците, с цел да оказват помощ и да превързват ранените по паркинги пред препълните лечебни заведения.

" Беше като атомна бомба ", описват очевидци

Ливан се изправя пред ново още по-тежко предизвикателство. Дори към този момент обещаната помощ от чужбина мъчно ще позволи проблемите на страната, която съвсем няма лично произвеждане. Ливан е мощно подвластен от вноса, даже 80 % от пшеницата идват от чужбина. Границите на Ливан с разрушената от революция Сирия и с Израел, с който в действителност още е във война, прави вноса вероятен само по въздух и вода. А от нощес най-важното пристанище на страната е разрушено.

Последиците от детонацията са трагични, само че и симптоматични за страната, означават от " Зюддойче Цайтунг ". Първите разбори сочат, че рисковите ресурси от амониева селитра са стояли години наред необезопасени в центъра на сериозната за страната инфраструктура и наоколо до жилищни квартали. Ако казусът в действителност е подобен, той е поредна демонстрация на съвсем незаконната немарливост, с която политиците на страната ръководят.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР