Ливан получи окончателния проект на споразумение за морската граница с

...
Ливан получи окончателния проект на споразумение за морската граница с
Коментари Харесай

Ливан и Израел си стиснаха ръцете за морската граница

Ливан получи окончателния план на съглашение за морската граница с Израел с посредничеството на Съединени американски щати, който дава отговор на всички условия на страната и може неизбежно да докара до " историческа договорка ". Това разгласи основният договарящ от Ливан Елиас Бу Сааб пред " Ройтерс ".

" Ако всичко върви добре, напъните на Амос Хохщайн могат неотложно да доведат до историческа договорка, съобщи той, минути откакто получи окончателния план от Хохщайн - американският чиновник, който се ангажира с месеци совалкова дипломация за преустановяване на разногласието сред Бейрут и Йерусалим.

Макар и с стеснен обсег, едно съглашение би понижило опасенията за сигурността и стопанската система в двете страни , чиято обща история е цялостна с спорове.

Сделката ще позволи териториален спор в източния завършек на Средиземно море в зона, където Ливан желае да прави проучвателни действия за природен газ, и покрай водите, в които Израел е разкрил търговски жизнеспособни количества въглеводороди.
 Израел и Ливан договарят за морската граница
Израел и Ливан договарят за морската граница

Опит за разрешаване на казуса

" Преди минути получихме окончателния план. Според Ливан той взема под внимание всички наши условия и имаме вяра, че другата страна би трябвало да е на същото мнение ", акцентира Бу Сааб.

Миналата седмица Израел отхвърли направените в последната минута ремонти на договорката от Ливан, които за малко изглеждаше, че може да застрашат дългогодишните старания за реализиране на съглашение.

По-късно през днешния ден обаче Израел също удостовери, че утвърждава окончателния план на съглашение за морската граница с Ливан.

" Всички наши претенции бяха изпълнени, измененията, които поискахме, бяха поправени. Защитихме ползите по сигурността на Израел и сме напът към историческо съглашение ", разгласи и ръководителят на Съвета за национална сигурност на Израел Еял Хулата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР