Ливан и Китай свалят митата за млечни продукти, вината ни

...
Ливан и Китай свалят митата за млечни продукти, вината ни
Коментари Харесай

Изнасяме земеделски стоки за 4,5 млрд. евро /ДОПЪЛНЕНА/

Ливан и Китай смъкват митата за млечни артикули, виновността ни удвоиха цената си
4,5 – 5 милиарда евро доближи износът в бранш земеделие и храни, като 1 милиард евро е позитивното салдо. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов на полемиката на " Стандарт " " Да! На българската храна ". Основната ни експортна устременост е Европейския пазар, само че нишите са на изток, акцентира министърът.

Той уточни, че секторът " Земеделие и храни " е конкурентен, макар че ние получаваме от Европейски Съюз 250 евро на хектар, до момента в който Холандия, да вземем за пример, е с 400 евро, а Гърция - с 550 евро.
Порожанов описа за срещата си със своя китайски сътрудник, с който разговаряли за митата. " Имам увещание, че след 3-годишни страдания ще има решение за износа на млечните артикули ", сподели Порожанов.

Интересът на Китай към беления слънчоглед е огромен. Основният експорт - за 10 млн. $, вършат три наши компании, само че още 10 чакат да бъдат утвърдени. На срещата Европа – Китай, известна като формата  „ 16+1 ”, която ще се организира в Поднебесната империя в средата на май, ще се опитаме да увеличим опциите за експорт и на вино, сподели земеделският министър.
Порожанов направи обзор на новите пазари пред българските аграрни производители.  Той дефинира Северна Америка като „ много сложна дестинация с изменчив триумф ”. Но обърна особено внимание на Ливан като точка за дистрибуция на храни. Там се организира едно от най-хубавите международни изложби за храни, а следващата година България ще има независим щанд. Борим се за понижаване на митата за Ливан на млечните артикули и меда, заяви още Порожанов.

Той описа и за ревюто в Мароко, което посети преди две седмици. Това е най-големият панаир за храни в Африка, само че не считам, че там имаме капацитет, тъй като страната си създава и месо, и млечни артикули, сподели министърът. Изложението в Рияд обаче дава положителни благоприятни условия. На съвещанието си в сряда държавното управление утвърди и присъединяване за втора поредна година на България на ревюто в Саудитска Арабия. " Фирмите ни би трябвало да положат повече старания, нужно е да са нападателни, с цел да имаме съответни резултати ", уточни Порожанов.
Относно съглашението на Европейски Съюз с Япония за нулеви мита, агроминистърът сподели, че това е късмет за производителите на вино, за преработвателите на плодове и зеленчуци, за слънчогледовото и розовото ни масло.

През 2018 година са изнесени за Япония 1,3 млн. л наливно българско вино. То се бутилира от японска компания, която е дъщерна на " Мейджи " - производителят на българското кисело мляко. Предлага се на японския пазар с бранд „ Нешка “, на името на доста известната там българска треньорка по художествена гимнастика, заяви шефът на организацията за лозата и виното Красимир Коев .

Той чака с рухването на митата износът ни към Страната на изгряващото слънце да се усили. Повишаване на количествата има и за китайския пазар. Но по-важното е, че българските виновност удвоиха своите цени в Япония, Китай, Съединени американски щати и Европейски Съюз - те към този момент не се търгуват сред 75 цента и 1 евро, а сред 1,75 и 3 евро. Това демонстрира, че виното ни е оценено, уточни Коев. Той напомни, че средствата за вложения в бранша са за 134 млн. евро до 2023 година Субсидията за винарите ни е 75%, като такава е непокътната само още за Унгария и Словакия, а всички останали страни са паднали до 50%. 1127 хектара са новите лозя, 9 са новите мазета, като до края на годината винарните ще стигнат 300. По новата лозаро-винарска стратегия следва отварянето на мярката за вложения, която браншът чака с неспокойствие. А по мярката за промоция на бг виното в трети страни, по която има 10 млн. евро, се чака дотацията да е до 80 на 100 от цената на плана.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР