Литва отхвърли днес молбата за предоставяне на убежище на Олга

...
Литва отхвърли днес молбата за предоставяне на убежище на Олга
Коментари Харесай

Литва отказа да предостави убежище на известна беларуска опозиционерка

Литва отхвърли през днешния ден молбата за даване на леговище на Олга Карач, известна беларуска активистка, която управлява център за правата на индивида във Вилнюс, съобщи Франс прес.

Решението, взето от имиграционната работа на Литва, се основава на оценки на разузнаването, които демонстрират, че Карач съставлява евентуална опасност за националната сигурност, заяви самата тя.

„ Получих решението в 8:00 ч. сутринта през днешния ден “, сподели Карач пред Агенция Франс Прес.

" Службата за държавна сигурност разгласи, че дейностите ми могат да съставляват опасност за националната сигурност на Литва. Това са нелепости ", добави тя.

Попитани от Агенция Франс Прес, имиграционната работа и Службата за държавна сигурност отхвърлиха коментар по случая.

Възможното депортиране на активистката обаче наподобява е надалеч, до момента в който разрешението за престояване на Карач е към момента годно. 

Карач управлява основаната в Литва неправителствена организация „ Наш дом “ („ Нашият дом " ), която дава филантропична помощ на беларуси, както в Литва, по този начин и в Беларус, и следи обстановката с човешките права в тази властническа страна, показва Агенция Франс Прес.

През 2021 година беларуското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) дефинира Карач като „ терористка “, а предходната година държавното управление в Минск включи организацията, която тя управлява, в листата с „ екстремистките “ организации, написа Българска телеграфна агенция.

Карач сподели, че е подала молба за леговище, с цел да избегне задържането си, до момента в който пътува в чужбина.

„ Ако отида в друга страна и (Александър) Лукашенко ме сложи в листата на Интерпол, мога просто да бъда арестувана там ", изясни тя.

След като е получила позволение за престояване в Литва от 2014 година, Карач се открива изцяло в страната през 2020 година

Активистката сподели още, че ще апелира решението, в това число пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), в случай че литовските съдилища не удовлетворят жалбата ѝ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР