Литовци се подготвят за потенциална руска агресия и с тревога

...
Литовци се подготвят за потенциална руска агресия и с тревога
Коментари Харесай

Литовци се подготвят за потенциална руска агресия, очакват да са следващите

Литовци се приготвят за евентуална съветска експанзия и с паника наблюдават войната в Украйна, мнозина се готвят за най-лошия сюжет. Паулиус Лискаускас тренира за най-лошия сюжет, а тези дни този сюжет в никакъв случай не е бил толкоз близко, разяснява 39-годишният литовец пред " Дойче Веле ".

" Исках да се причисля към литовския стрелкови съюз през 2014 година, откакто Русия анексира Кримския полуостров и даде първите признаци за тази война против Украйна ", сподели той. " Още тогава съветската държавна агитация сложи в полезрението си Литва . За нас това значи, че можем да бъдем идващите ".

Заедно с Лискаускас, още десетина мъже и една жена упражняват да употребяват оръжия. Всичко това се случва в затъмнена стая на първия етаж на дребна постройка в пешеходната зона в Мариямполе, град в Южна Литва.

Единствената жена е брачната половинка на Лискаускас. И двамата са облечени в маслиненозелените униформи на съюза на стрелците, организация, подкрепяна от литовската страна. По принцип Съюзът на литовските стрелци е тип допълнение към съществуващата войска на страната, формирана от литовски цивилни, които постоянно упражняват с оръжие и които са подготвени да се бият, в случай че се стигне до най-лошото .

Съюзът на стрелците има дълга традиция, както и спорна известност . Той е учреден при започване на 20-ти век и заради битката на Литва за самостоятелност групата си сътрудничи с нацистка Германия. След като Литва става част от Съветския съюз, членовете на групата се бият против Съветите като литовски партизани. Някои се оказаха жертви на сталинизма.

След оповестяването на независимостта на Литва през 90-те години на предишния век Съюзът на стрелците претърпява подем . И откогато войната стартира в Украйна, групата следи огромен приток на въодушевени локални поданици. Лискаускас е удовлетворен, че в този момент е един от 14 000 членове .

По-специално това е по този начин, тъй като фамилията на Лискаускас живее в регион, който би предизвикал огромни военни и стратегически проблеми при положение на съветска офанзива: по този начин наречената бездна Сувалки , която е кръстена на близкия град Сувалки.

Пропастта Сувалки е тясна линия земя, свързваща Литва с Полша . Районът е притиснат сред следения от Русия анклав Калининград на северозапад и Беларус на югоизток. Беларуското държавно управление се счита за съдружник на Русия.

Пропастта Сувалки е дълга единствено 65 километра и също така е единствената сухопътна връзка сред балтийските страни и други страни сътрудници на НАТО . В изискванията на рецесия доста локални поданици се опасяват, че Русия може да блокира тази бездна. В резултат те изпитват дълбока неприязън към Русия.
 Русия дрънка оръжие в анклава Калининград
Русия дрънка оръжие в анклава Калининград

Напрежението се усилва

Лискаускас, който работи като юрист, споделя тази неприязън. Той обаче прави разлика сред съветската политика и елементарните руснаци . " Имам съветски клиенти, с които към момента подкрепям контакт; не изпитвам ненавист към тях, а единствено към съветската страна и нейната агитация ".

Пътниците на съветски трен потеглят от съветската столица Москва към Калининградския ексклав минават през жп гара Вилнюс . Там те се сблъскват с плакати, показващи мрачни подиуми от войната в Украйна . Всеки афиш носи едно и също обръщение - питат руснаците дали в действителност желаят да продължат да поддържат президента Путин.

В продължение на 45 години и Литва, и Русия принадлежаха към Съветския съюз . След придобиването на самостоятелност Литва се причисли към НАТО през 2004 година През последните години напрежението с Русия пораства .

Войната в Украйна е сигнал за пробуждане , споделя литовският народен представител Лауринас Касцюнас. Страната му би трябвало да бъде по-добре въоръжена, с цел да отблъсне евентуална съветска офанзива, сподели той пред DW. " Остават ни единствено няколко години да се подготвим, по тази причина се нуждаем от по-голямо наличие на НАТО като главен възпиращ фактор ".

Благодарение на украинците Литва има време да направи такава подготовка, споделя Томас Янелиунас, политолог от Вилнюския университет. Когато Русия стартира нападението си в Украйна, някои литовци обмисляха да избягат от личната си страна от боязън, споделя той.

Сега обаче мнозина осъзнаха, че съветската войска е по-слаба от предстоящото , а решителността на Украйна е повече от предстоящото. " Неща като войната в Украйна са добър урок за нас, те ни дават време да се подготвим. Украинците ни дават време, би трябвало да го използваме добре и да се подготвим ", споделя Жанелиунас.

И по този начин, доброволци като Паулиус Лискаускас от Съюза на стрелците не престават да се усъвършенстват с процедура по цели. Макар че сигурно би приветствал повече войски на НАТО на литовска земя, той споделя, че в случай че избухне война, той и брачната половинка му ще вдигнат оръжие.

" Трудно е да се приказва за бъдещето . Живеем в сложни времена и никой не знае какво ще донесе бъдещето. Ето за какво е значимо да живеем тук и в този момент, да вършим дребни стъпки и да използваме патриотизма, с цел да създадем личната си страна по-силна . "
 Членство в НАТО няма да укрепи сигурността на Швеция и Финландия, убеждава Москва
Членство в НАТО няма да укрепи сигурността на Швеция и Финландия, убеждава Москва

Не било ясно за какво двете страни би трябвало да се трансформират в нова граница на борба сред НАТО и Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР