Литературната среща с известното семейство ще се състои утре, 19

...
Литературната среща с известното семейство ще се състои утре, 19
Коментари Харесай

Поетът Румен Леонидов ще представи книгата „Моят шабат” на талантливата си съпруга Вивиана Асса в Бургас

Литературната среща с известното семейство ще се състои на следващия ден, 19 април, от 18.00 часа, в зрителна зала, ет. 2 на Центъра за модерно изкуство и библиотека.

Книгата „ Моят шабат ” на Вивианa Асса е вълнуващо словесно премеждие, в което остарелия Бургас е непрекъснат декор и даже настоящо лице – Халите, Славейковото учебно заведение, атмосферата в театъра, морето, глухите улички и неподражаеми персонажи от близкото минало. От всяка страница на тази литературна изповед струи човещина, превъзходно разказани мемоари, поднесени с ярка, прочувствена тирада. Бургазлии и посетители на града ще имат опция да се срещнат с авторката на „ Моят шабат ”, която ще бъде в компанията на своя брачен партньор и издател – надареният стихотворец Румен Леонидов. Проявата се провежда по покана на Община Бургас и е част от празничната стратегия във връзка първия рожден ден на Центъра за съвремено изкуство и библиотека.

Литературната среща ще се състои на следващия ден, 19 април, от 18.00 часа, в зрителна зала, ет. 2, Център за модерно изкуство и библиотека.

В „ Моят шабат ” морският ни град оживява в десетки колоритни облици, в чувството за съгласуваност с поезията на Христо Фотев и Петя Дубарова, в описанията за морето и дребните улички. Повествованието обогатява познанието на читателя за етнопсихологията на българските евреи през ХХ век и тяхната роля в историко-културните събития в града и страната.

„Бургас в действителност е изключително обитаемо място, освободено от предубеждения, може би и по тази причина другите етноси тук живеят елементарно ”, споделя Вивианa Асса.

Книгата „ Моят шабат ” е отличена с Националната премия „ Христо Г.Данов ” през 2020 години.

Поетът Николай Милчев споделя:

„ Гледам корицата на книгата и я схващам като стъклопис, над който стартира въздухът на небесния човешки живот. Искам да Ви призная, че от доста време не съм чел толкоз безхитростна, чиста и сладка книга. Много от дълго време не съм гледал по какъв начин едно родословие може да оживее пред очите ми. … ”

Проф. Коста Костов споделя:
„ Книгата е прочетена на един мирис. …Някога, когато бях напълно новак доктор и прекарвах част от времето си във вътрешните отделения на окръжната болница на Бургас, се случваше да се срещам с доктор Асса, най-опитния офталмолог в града. Тогава не подозирах, че след години, член на семейството Асса ще стане един от най-хубавите ми другари. На Виви и бургаския шурей Румен Леонидов, дължа доста от най-вдъхновените си срещи в живота. Тази книга ще ме върне към някои от тях…..

Ние, бургазлиите, си обичаме града и “Моят шабат ” е полет към нашето минало, допиране до “духа на мястото ” със слънчевите летни утринни улици, викове на гларуси, плясък на талази и параходни сирени. До тези персони и случки, които са въодушевили Вивиана Асса. ”

Литературният критик Георги Цанков споделя:

„ Моят шабат е една от най-изповедните, най-разтърсващите, най-човечните книги, появили се през последните години! ”

За създателя: Вивиана Асса е родена в Бургас. Завършила е Българска лингвистика в СУ „ Св. Климент Охридски “. Била е редактор в Агенция „ София прес “ и заместител основен редактор на вестник „ Ние, дамите “. Има изявления във вестниците „ Стандарт “, „ Труд “, „ Поглед “, „ Дневник “, както и в списания „ Септември “, „ Български месечник “, „ Море “, „ Съвременник “ и други
Автор е на книгата „ Любовни убийства ”. Печели премия за роман в литературния конкурс, проведен от Форума на дамите от Средиземноморието, Марсилия, 2002.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР