Листата на цвеклото са толкова красиви, а оказва се и

...
Листата на цвеклото са толкова красиви, а оказва се и
Коментари Харесай

Какво да сготвим с листа от цвекло

Листата на цвеклото са толкоз красиви, а става известно и потребни, само че вероятно не знаете какво да ги вършиме. Не са типичната българска храна, само че пък за какво да не се възползвате от техните качества? Ще ви дадем хрумвания какво да приготвите с листата от цвекло с няколко потвърдени, само че не доста известни у нас предписания. Можете да извършите супер меню от тях и да изненадате прелестно вашите близки и другари.

Как да си набавим листа от цвекло

В магазините листата на цвеклото се отстраняват, тъй като бързо изсъхват и губят своята прелест. Въпреки това, в случай че намерите цвекло с ярки и хрупкави листа, това е явен знак за свежестта на зеленчука. Купете го дружно с листата. неотдавна могат да се намерят и млади листа от цвекло, които се продават независимо, само че те са подобаващи повече за салата.

Ако имате цвекло в градината си, тогава е по-лесно. Отрежете листата, само че не в основата. Оставете към 2, 5-3 см - с цел да не изтече сокът от цвеклото при варене или печене. Изплакнете под течаща вода и подсушете с хартиени кърпи. Ако има прекалено много листа и не можете да се справите с всички едновременно, поставете неизползваната част в херметически затворен съд и съхранявайте в хладилника като всеки различен листен зарзават. Така може да се съхранява до 4 дни.

Рецепти с листа от цвекло

Салата със сурови листа от цвекло

Ще са ви нужни: 3 бр цвекло с листата, 1 междинна прясна краставица, 1 сладко-кисела ябълка, 1 дребна глава червен сладостен лук, 120-130 мл зехтин, 1 см свеж корен от джинджифил ситно настърган, 1 ч.л. сладка горчица, 1 с.л. пчелен мед, сол и прясно надробен черен пипер на усет.

Отрежете листата и измийте щедро. Измийте цвеклото, увийте всяко във фолио и печете в авансово загрята до 200 °C фурна за 40 минути. или до подготвеност. Оставете да изстине, обелете и нарежете на междинни части. Краставиците и ябълките се измиват и нарязват на дребни кубчета. Обелете и нарежете лука. Нарежете листата от цвеклото на ситно. Разбийте зехтина с джинджифила, горчицата и меда. Посолете. Сложете цвеклото, листата, краставиците, ябълката и лука в купа. Полейте с дресинга и разбъркайте.

Салата с пържени листа от цвекло

Дръжките на листата на цвеклото също могат да се пържат! За да извършите това, съберете листата и стъблата на цвеклото на куп и нарежете на дребни късчета с идентичен размер (1, 5-2 см). Загрейте малко растително масло в тиган и запържете на междинен огън, като разклащате тигана понякога, 1-1, 5 минути. Прехвърлете в купа за салата и ги полейте с дресинг от зехтин, натурално кисело мляко, счукан чесън, лимонова кора и сок. Не забравяйте да посолите и поръсите с черен пипер салатата. Добавете кедрови ядки и сервирайте с препечени филийки или различен тип самун.

Салата с варени листа от цвекло

Сварете вода в огромна тенджера. Добавете нарязани листа (500 г на 3 литра вода) и гответе 1 минута, без да покривате тигана с похлупак. Проучванията демонстрират, че варенето на листата в огромно количество вода понижава наличието на оксалова киселина, а отворената тенджера ви разрешава в допълнение да премахнете част от киселините дружно с парата. Прецедете в гевгир, натиснете ги няколко пъти с ръка или лъжица, като отстраните непотребната течност. Прехвърлете в купа и оставете да изстине. Добавете домати и типичен средиземноморски дресинг. Салата може да се сервира. Може да се смеси с рукола или маруля.

Запеканка от извара с листа от цвекло

Може да се сервира за закуска със заквасена сметана или домашна майонеза. Или за обяд вместо гарнитура, да вземем за пример с телешко или пилешко. Само не забравяйте да го нарежете на тънки филийки и залейте сос Бешамел.

Нужни са 300 г листа от алено цвекло, 3 ч. л. захар, сок от половин дребен лимон, 200 г извара, 300 г крема сирене, 2 яйца, 1 с.л. брашно, растително масло.

Сортирайте листата на аленото цвекло, измийте щедро и нарежете на ситно. Сварете 2 литра вода в тенджера, сложете 1 с.л. захар и лимонен сок. Потопете листата във вряща вода и гответе на сдържан огън 5 минути. Отцеждат се в гевгир и се слагат върху хартиени кърпи, с цел да изсъхнат добре.

Комбинирайте извара, крема сирене и яйца в огромна купа, разбийте до гладкост. Разбийте с миксер до пухкава хомогенна маса, 3 минути. Добавете останалата захар и брашното. Разбийте още веднъж, 2 минути. Загрейте фурната на 180 ºС. Намажете бездънен съд за печене с растително масло. Смесете листата от цвекло с масата от сирене и извара, разбъркайте деликатно. Изсипва се в тава за печене, заглажда се от горната страна с шпатула. Сложете във фурната и печете 50 минути. Сервирайте незабавно.

Щрудел с цвекло и цвекло

Ще са нужни 4 млади глави цвекло с листа, 1 глава лук лук, 2 с.л. растително масло, великодушна щипка захар, 1 с.л. червен винен оцет, 2-3 с.л. наситнени копър и магданоз, 1, 5 с.л. галета, 100 г настъргано твърдо сирене, сол. За тестото: 300 гр брашно, плюс в допълнение за овалване, 1 огромно яйце, 1 с.л. растително масло, плюс за намазване на тестото.

От брашно, яйца, щипка сол, 125 мл топла вода се замесва меко тесто. Намажете повърхността му с растително масло, покрийте и оставете за 30 минути.

Обелете цвеклото и лука, измийте листата. Нарежете зеленчуците на дребни кубчета. Загрейте олио в тиган и запържете лука за 5 минути. Добавете цвеклото, захарта и оцета, разбъркайте и гответе за 6-7 минути. Пуснете листата във вряща вода и гответе за 1-2 минути. Изсушете, нарежете на дребни късчета. Смесете с нарязан копър и магданоз, цвекло и лук.

Върху набрашнена дъска разточете тестото на доста тъничък пласт и го поръсете леко с растително масло. Разстелете галетата по цялата повърхнина на тестото. Разпределете плънката върху тестото, загладете повърхността. Внимателно навийте щрудела на руло. Стиснете отворените ръбове. Загрейте фурната на 180°C. Застелете тава с хартия за печене и върху нея поставете щрудела. Напръскайте от горната страна с масло. Печете 30 мин. Готовото руло нарежете на филийки и поръсете с настърган кашкавал.

Мариновани листа от цвекло

В буркан дружно с листата от цвекло можете да поставите обелени скилидки чесън, семена от копър, листа от касис и череша - това ще направи листата по-ароматни.

За буркан от 1 литър са нужни: 600-700 г листа от цвекло, 1 литър вода, 100 г захар, 100 мл ябълков оцет, 25 г сол, 8 зърна черен пипер, 1 дафинов лист.

Измийте добре листата. Дръжките и листата се нарязват на части, равни на височината на буркана, в който ще се консервират. Измийте буркана, изплакнете с вряла вода и избършете с чиста забрадка. Поставете листата вътре. Смесете останалите съставки, поставете на огън и оставете да заври; по-късно прецедете и залейте с получената марината. Добавете оцет в самия завършек на кипенето.

Поставете буркана в тенджера с вряща вода (поставете забрадка на дъното на тенджерата, с цел да не се счупи буркана при кипене) за 15 минути. Водата би трябвало да е толкоз, че бурканът да е в нея „ до раменете “. Сварете, като покриете хлабаво буркана с похлупак. Затворете компактно стерилизирания буркан с похлупак.

Какво още да сготвим с листа от цвекло?

Освен в горните предписания с листа от цвекло, потребното зеленолистно можете да употребявате сполучливо за завиване на сарми, да приготвите на чорба, с ориз, на яхния, да ги задушите с с гъби, запържите с бъркани яйца и по всички други способи, по които приготвяте листните зеленчуци като спанак, лапад и др.

Вижте още:

- За какво е потребно цвеклото;

- Как се прави сок от алено цвекло?

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР