Лишаване от свобода до две години и глоба от 2

...
Лишаване от свобода до две години и глоба от 2
Коментари Харесай

Затвор и глоба до 5 хил. лв. за фирми, горящи отпадъци, предлага ГЕРБ

Лишаване от независимост до две години и санкция от 2 до 5 хиляди лв., а при по-маловажни случаи – пробация и санкция до 1000 лв.. Това оферират депутати от ГЕРБ да се планува в Наказателния кодекс за компании и хора, които горят нелегално боклуци. Управляващите допълниха, че в множеството случаи по-големите наказания ще са за компаниите, а по-ниските – за хората, като прецизираха, че въпреки всичко това е решение на съда.

Днес от ГЕРБ извършиха настояването на столичния кмет Йорданка Фандъкова и внесоха в деловодството на Народното събрание план за промени в Наказателния кодекс, с които се инкриминира замърсяването на въздуха посредством горене на боклуци. Според смяната ще се счита за закононарушение замърсяването на атмосферния въздух посредством изгаряне на боклуци, отработени масла или отпадъчни масла, както и предмети от каучук и пластмаса или други изкуствена материя.

Само с административни актове и наказания, които постоянно от физическите лица не могат да се съберат, няма по какъв начин да се оправим с този проблем, разяснява и кметът Йорданка Фандъкова, която пристигна в Народното събрание при представянето на промените. Тя напомни, че горенето на боклуци е неразрешено по закона за околната среда и с разпоредба на общината, само че все пак продължава.

По думите й при компаниите нормално налаганите наказания имат по-сериозен резултат, тъй като могат и по-често да бъдат проверявани, до момента в който при санкционирането на хората и горенето на боклуци навън има минимална смяна. Често и санкциите не могат да бъдат събрани, означи кметът на София. Затова се налагало и включването на специфични текстове в Накацателния кодекс, а освен с административни способи да се търси решение на казуса.

По думите на Фандъкова към 40 на 100 от замърсяваенто на въздуха в зимните месеци идвало от битовото отопление с дърва и въглища. Тя напомни и ограниченията на общината за поощряване на промените на тези инсталаци с по-съвременни и щадящи околната среда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР