Лисабон. Миграционният натиск към Европа изисква нов подход от страна

...
Лисабон. Миграционният натиск към Европа изисква нов подход от страна
Коментари Харесай

В Лисабон президентите Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза призоваха за реформа на европейската политика за миграция и в политиката за предоставяне на убежище

Лисабон. Миграционният напън към Европа изисква нов метод от страна на държавите-членки на Европейски Съюз и промени в политиката във връзка с миграцията и в политиката за даване на леговище, като бъдат съответно предпазени както човешките права, по този начин и стабилността на европейските страни и сигурността на жителите. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза, които разговаряха през днешния ден в Лисабон, оповестиха от прессекретариата на президента . Българският президент е на държавно посещаване в Португалската република по покана на своя сътрудник.
Като страни, охраняващи външните европейски граници, България и Португалия са измежду най-заинтересованите от изработването на обща ефикасна политика за справяне с миграционния напън. Необходим е доста по-активен разговор на Европейски Съюз със страните, от които произлизат мигрантите, както и обезпечаване на поддръжка за тяхното икономическо и обществено развиване за намиране на дейно и стабилно решение, беше очебийно на срещата. Според президента Радев основаването на центрове за мигранти отвън територията на Европейски Съюз, в които да се преценя опцията за тяхната действителна интеграция, също ще способства за повишение на сигурността.
Двамата президенти означиха, че България и Португалия споделят сходни позиции по редица въпроси от дневния ред на Европейския съюз и в границите на интернационалните организации и ще продължат дейния си разговор в тази тенденция. По време на срещата българският държавен глава сложи въпроса за подготвяния пакет Мобилност-1, който по думите му визира ползите на десетки хиляди български жители и има голям резултат върху нашата стопанска система, растежа на националния приход и заетостта. Румен Радев акцентира, че към този момент е изразил позицията на страната ни и в писмо до ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни.
Двамата държавни глави разискаха и редица въпроси, свързани с Брекзит, вероятностите за повишение на европейската интеграция в региона на сигурността и защитата, развиването на политиката на партньорство с трети страни. Президентът Марсело Ребело де Соуза открои и постигнатото от България, която от години работи за европейската интеграция на своите съседи от Западните Балкани, като значим принос за построяването на обединена Европа.
На срещата беше маркирано, че България и Португалия са в противоположните краища на Европа, само че народите на двете страни са доста близки по своето светоусещане и богати културни обичаи, което е отлична причина за следващо задълбочаване на двустранните връзки в стопанската система, туризма, в региона на образованието, културата и науката. Президентът Радев благодари на своя сътрудник за положителното отношение на Португалия към българската общественост и за нейната пълноценна интеграция в страната.
По време на срещата на двамата държавни глави бяха разменени висши държавни оценки.
По-рано денем българският държавен глава беше посрещнат с публична гала на площада на Империята от португалския си сътрудник Марсело Ребело де Соуза. В манастира „ Жеронимош “ президентът Радев постави венец и отдаде респект пред паметта на огромния португалски стихотворец Луиш Ваш ди Камойнш.
През втория ден от визитата си в Португалия президентът Румен Радев ще беседва с министър-председателя на страната Антонио Коща и с ръководителя на Асамблеята на Португалската република Едуардо Феро Родригеш. В Лисабон българският държавен глава ще се срещне с кмета на града Фернандо Медина. На гала в двореца „ Пасош до Консельо де Лижбоа ” президентът Румен Радев ще получи Почетния ключ на града.
В постройката на българското посолство в Лисабон, президентът Румен Радев ще беседва с наши сънародници, които живеят и работят в Португалия.
По време на визитата българският държавен глава е придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР