Липсват ясни епидемиологични критерии за налагането на мерки в етапите

...
Липсват ясни епидемиологични критерии за налагането на мерки в етапите
Коментари Харесай

Няма ясни критерии за налагане на мерките, решенията отново ще бъдат политически -

Липсват ясни епидемиологични критерии за налагането на ограничения в стадиите на. Решенията още веднъж ще бъдат политически, а не експертни, съобщи по bTV епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Не е ясно въз основата на какво се взема решение за преминаване от един стадий в различен. Коя зона е алена? Какви критерии се употребяват? Отказахме се от числовите критерии, равнището на заболеваемостта липсва в проекта, което ми приказва, че ще се вземат политически решения, а не експертни. В проекта няма критерии като цифри. Това не е проект ", разяснява проф. Кожухарова и добави, че не можем да се ръководим от % заети интензивно кревати, защото не знаем по какъв начин се пресмята този %.

Според нея позитивните проби нарастват много бързо, а процентът на позитивните проби е висок, тъй като се вършат малко проби.

Толкова малко бяха при започване на пандемията, до момента в който се настройваше здравната система. При състояние, че има предложена норма да се изследват 600 на 100 000 души, при нас се тестват към 400 на 100 000. Не можем да кажем действително какъв брой са болните, сподели епидемиоложката и предизвести хората в София, Бургас и Варна да вземат защитни ограничения, защото по равнище на заболеваемост, по предходните критерии, тези области са в алената зона.

Според нея решението за издаване на PCR проби единствено от лекарите експерти в извънболничната помощ е било неточност. Тя уточни, че сега се бави въвеждането на безвъзмездни антигенни проби. " Решението за безплатните антигенни проби също е политическо, Властите се бавят и вероятно въвеждането им ще остане за другия месец ", каза епидемиоложката.

По думите на проф. Кожухарова увеличението на инфектираните през лятото не е извънредно. Нарастване на заболеваемостта е имало и през предишното лято, въпреки да е почнало по-късно. " Дано не се повтори, тъй като тогава растежът на случаите не спря до края на годината ", предизвести тя.

" Досега се грижихме за здравната система, дано в този момент тя се погрижи хората да не страдат ", заключи проф. Мира Кожухарова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР