Липсата на валежи и старата водоснабдителна мрежа са в основата

...
Липсата на валежи и старата водоснабдителна мрежа са в основата
Коментари Харесай

Хидроенергетици обясниха защо изчезна водата на Перник

Липсата на превалявания и остарялата водоснабдителна мрежа са в основата на рецесията с безводието в Перник. Това се показва в Отворено писмо на Асоциация „ Хидроенергия " Министерския съвет.

"Официалните данни от хидрометеорологичния бюлетин на Националния институт по метеорология и хидрология демонстрират, че общият размер на речния отток в страната за последното тримесечие на 2019 година е с 31% по-малък от стойностите за 2018 година, а средномесечните водни стоежи са под месечните правила и са със стойности по-ниски по отношение на миналата година (между 28% – 38% под равнищата за същия интервал през 2018г.) ", се споделя в писмото.

Водния режим в Перник спъва работата на дребния бизнес

От асоциацията са безапелационни, че има незабавна потребност от рационализация на ВиК мрежата, тъй като тъкмо това води до съществени загуби на вода.

"Системите за събиране и филтриране на отпадъчни води също би трябвало да бъдат разширени. Всичко това постанова обилни вложения, което от своя страна неизбежно води до повишаване на водния запас и може да има отрицателен обществен резултат ", считат експертите.

Според тях изказванията, че водноелектрическите централи носят отговорност за понижените водни количества, подбудени от спецификите и измененията в хидрологията, демонстрират липса на подготвеност и непознаване на механизмите и процесите, съпътстващи произвеждане на електрическа енергия от вода.

Цялото писмо на асоциацията може да видите тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР