Липсата на образование влияе на мотивацията младите у нас да

...
Липсата на образование влияе на мотивацията младите у нас да
Коментари Харесай

300 000 млади у нас не учат и не работят - кой е виновен

Липсата на обучение въздейства на мотивацията младите у нас да работят. Около това мнение се сплотиха Томчо Томов от Българската стопанска камара и Любослав Костов от КНСБ в пред Bulgaria on Air. Според последните изследвания към 20% от младежите, на възраст сред 20 и 34 години, нито работят, нито учат.

Томчо Томов изясни, че към 60% от тези хора нямат никакво обучение, а 30% са със приблизително, само че без никаква подготовка. Той добави, че бизнесът губи към 2,5 милиарда поради неизползването на този капацитет и неналичието на експерти.

"Тенденцията младежите да не работят и учат става устойчива. Тези 20% са към 250 000 работоспособни души, а съгласно някои проучвания са и 350 000. Причините за това са сложни. Младите се откъсват по-късно от фамилната среда, разчитат на прехрана по-дълго време. 51% от тези младежи са българи, 30% роми и 20% са турски етнос и други. Проблемът идва и от това, че 70% от тези хора живеят в селата. Те нямат вътрешна мотивация ", изясни Томов.

"Тези проблеми са свързани и с просветителната система и фамилията. Около 40% се устоят от своите родители и близки, а 60% намират някакви приходи в сивата стопанска система и нерегламентираната претовареност. До 10 години ще има потребност от още 500 хиляди квалифицирани експерти ", обясни той.

Любослав Костов поддържа своя сътрудник и съобщи, че България харчи към 1,2 милиарда по-малко от нужното за обучение. Той добави, че младите не мислят, че образованието ще им е належащо в живота и това е огромен проблем.

"Голяма част от тези хора не са образовани. 3,6% от Брутният вътрешен продукт се разходват за обучение. Това е с към 1,2 милиарда по-малко в сравнение с би трябвало. След 20 години 80% от специалностите, които ще упражняват младите, не се преподават сега в учебно заведение. Държавата би трябвало да бъде по-активна и да интегрира тези младежи, а не да им се сърди, че седят по кафетата. Те са част от социална система, която очевидно има проблем с образованието. Висшето обучение би трябвало да стане по-атрактивно за младите ", сподели той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР