Липсата на написани правила за отварянето на детските градини и

...
Липсата на написани правила за отварянето на детските градини и
Коментари Харесай

Все още се чакат правилата за отваряне на градините

Липсата на написани правила за отварянето на детските градини и за приема на деца в тях провокира разнопосочни условия от страна на шефовете към родителите, които желаят децата им още веднъж да посещават забавачки от идната седмица. Основният проблем е представянето на така наречен контактна записка, с която персоналният доктор би трябвало да удостовери, че детето не е било в контакт със заразно болен.

Такава записка се изисква при по-дълго неявяване съгласно разпоредба на здравното министерство. Във вторник здравният министър Кирил Ананиев разгласи, че при отварянето на градините от 22 май няма да е нужно представянето на този документ, както и на проучвания на детето. Целта е пред кабинетите на персоналните лекари и в лабораториите да не се струпват доста хора тъкмо сега.

Засега обаче няма написани документално указания, които да включват и отпадането на наредбата за контактна записка. В сряда родители алармираха, че от някои детски градини в столицата са им споделили, че на този стадий представянето на бележката е нужно, защото не може казаното пред медиите да анулира наредбата на здравното министерство.

До медиите, както и до министъра на опазването на здравето, беше изпратено и писмо от здравна сестра в ясла, в което се упорства условието за контактна записка да не се анулира, защото в противоположен случай преценката дали детето е крепко остава напълно на сестрата в забавачката. Това пък създавало риск на едно място да се струпат доста деца с неразбираем здравен статус.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че инструкциите за това по какъв начин и с какви документи ще се одобряват децата в забавачките, ще бъдат оповестени напълно скоро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР