Linux се доближава все по-уверено до масовия потребител на компютри(снимка:

...
Linux се доближава все по-уверено до масовия потребител на компютри(снимка:
Коментари Харесай

Пробив на Linux: за първи надвиши 4% при РС-тата


Linux се приближава все по-уверено до всеобщия консуматор на компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Делът на Linux при настолните компютри е повишен с към 2 процентни пункта сред второто тримесечие на 2021 година и февруари 2024 година, с цел да доближи рекордните 4,03%. Това се случва за първи път в историята на платформата с отворен код.

Приливът на интерес към операционните системи, основани на гратис ядро ​​и програмен продукт, може да се изясни по разнообразни способи, в това число с несъразмерните условия към хардуера на Windows, която е обичайно известна в сегмента на персоналните компютри, и устрема на Linux разработчиците да предложат елементарност и изясненост за всеобщия консуматор.

Възходяща наклонност

Делът на безплатния GNU/Linux на пазара на настолни операционни системи надвиши 4% за първи път, съгласно данни на за февруари 2024 година на статистическата услуга Statcounter, която следи също обстановката при уеб браузърите и търсачките.

Регистрираните от услугата 4,03% не включват лични компютри с Chrome OS, която също е основана на Linux ядрото. Тази операционна система, създадена от Гугъл, е отделена в самостоятелна категория и заема дял от 2,27% на международния пазар на настолни платформи.

За първи път Linux надвиши границата от 2% през второто тримесечие на 2021 година, а до третото тримесечие на 2023 година делът ѝ се усили с още 1 процентен пункт – до 3%. И тогава, за рекордно малко време – единствено за пет месеца – делът на операционните системи, основани на ядрото на Linux, доближи 4%.

Промяна в пазарния дял на петте най-популярни операционни системи за настолни компютри сред януари 2020 година и февруари 2024 година (източник: Statcounter)

Според изследване, извършено от Stack Overflow в края на 2022 година, в интервала сред 2018 година и 2022 година делът на програмистите, които употребяват Linux вкъщи и на работа, е повишен от 25,3% до съвсем 40%.

Защо Linux става все по-популярна

Statcounter не дава пояснение за релативно внезапното нарастване на броя на настолните компютри, работещи с Linux, през последните няколко тримесечия, нито за постоянното възходящо придвижване, почнало през второто тримесечие на 2021 година

Специалисти от тематичния портал Neowin допускат, че пробивът на Linux се дължи на систематичните условия на Windows 11 – настоящата версия на операционната система на Microsoft, които са повишени през цялото време, спрямо предходните ѝ генерации.

Windows 11 беше показана през юни 2021 година За да работи, системата изисква най-малко двуядрен 64-битов централен процесор с тактова периодичност 1GHz, 4GB RAM и 64GB свободно място на твърдия диск или SSD, графичен адаптер, съчетаем с DirectX 12, UEFI със предпазено зареждане и поддръжка на TPM 2.0.
още по темата
Изискването за TPM 2.0 направи процеса на мигриране от Windows 10 към Windows 11 по-труден, в случай че не и изцяло неосъществим, за доста консуматори. Те имаха три благоприятни условия: да останат на Windows 10 до края на поддръжката през 2025 година (и евентуално след това), да надстроят компютъра си, с цел да бъде съчетаем с Windows 11, или да потърсят опция на операционната система на Microsoft, каквато роля биха могли да изпълнят Linux дистрибуциите.

По-рано Tom’s Hardware заяви, че Microsoft възнамерява да затегне минималните систематични условия за бъдещите версии на Windows. За да работи изцяло с принадлежности за изкуствен интелект като Copilot, компютърът ще се нуждае от най-малко 16GB RAM и невронен процесор с продуктивност от 40 TOPS. Microsoft не удостовери, нито отхвърли информацията, публикувана от Tom’s Hardware.

Може също по този начин да се допусна, че възходящата известност на Linux като десктоп платформа се улеснява от непрекъснатото ѝ придвижване към всеобщия консуматор. През последните 20 години операционната система, считана по-рано като инструмент за запалянковци, хакери и висококвалифицирани разработчици на програмен продукт, стана видимо по-приятелски настроена към притежателите на домашни компютри. Това се отнася за съвсем всички аспекти на взаимоотношение с Linux, включително инсталирането на самата система и спомагателния програмен продукт.

В допълнение, за доста домашни консуматори компютърът към момента е главното устройство за видеоигри, макар необятното предложение на разнообразни конзоли за гейминг. Дълго време Windows беше на практика единствената софтуерна платформа за игри за компютри, само че през последните години салдото на силите се промени ненапълно и посредством напъните на обособени разработчици, да вземем за пример Valve.

Linux последователно се трансформира в инструмент за много комплицирани игри, включително високобюджетни, които са класифицирани като AAA. Към февруари 2024 година платформата за игри Steam (собственост на Valve) има почти 2,3 милиона дейни консуматори на Linux, което съставлява 1,76% от общия брой дейни консуматори на консуматори на уеб страницата.

Windows към момента е недостижима

Скокът в известността на Linux, регистриран от Statcounter, не повлия доста на позицията на системата по отношение на съперниците, само че ѝ обезпечи устойчиво четвърто място.

Windows, от своя страна, към момента остава най-популярната настолна платформа в света. Операционната система на Microsoft държи 72,13% дял. Основен преследвач на Windows е macOS – операционната система за семейството компютри Apple Mac, с дял от 15,46%.

Челната тройка се добавя от „ незнайни ” операционни системи. Като се има поради методологията за събиране на статистически данни, употребена от Statcounter, тази категория евентуално включва системи, чиито консуматори по една или друга причина не дават верния User-Agent (низ за идентификация на браузъра), когато посещават партньорски уеб сайтове на услугата. Така съвсем всяка настолна операционна система може да бъде включена в листата „ незнайни ”, включително основани на ядро Windows, macOS и Linux.

И най-после, на пето и шесто място в класацията на Statcounter се подреждат Chrome OS (2,26%) и FreeBSD (0,01%).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР