Лимоновата трева не е много известна по нашите географски ширини,

...
Лимоновата трева не е много известна по нашите географски ширини,
Коментари Харесай

Масло от лимонова трева

Лимоновата трева не е доста известна по нашите географски ширини, само че тя е доста забавно растение. Може да се преглежда като фалшификация, билка и козметично средство. Използва се както прясна, по този начин и сушена. Широко приложение на лимоновата трева в разнообразни сфери на бита се дължи на нейния богат състав 0 витамини, минерали, а в листата се съдържа към 80-85 % етерично масло. Точно това високо наличие на етерично масло, трансформира тревата в чудесно средство за битка против акне и мазна кожа.

Ето по какъв начин се добива и употребява етеричното масло от лимонена трева.

Получаване на масло от лимонена трева

Всеки, който се готви да употребява маслото от лимонена трева, би трябвало да прави разлика сред етерично масло от лимон и масло от лимонена трева. Въпреки че двете етерични масла са сходни по свойствата и приложенията си, те се вършат от разнообразни растения. Лимоновото масло се извлича от дървото лимон, което произлиза от Китай, а лимоновата трева е нишковидна трева от Индия, невероятни лечебни свойства. Етеричното масло, което се извлича от нея, също има мирис на лимон и е както болкоуспокояващо, по този начин и антисептично средство.

Етеричното масло от лимонова трева се добива от листата и стъблата на растението Cymbopogon fiexuosos. Извличането става по метода на парната филтрация.

Полученият артикул има пресен, лимонен, сладостен, изострен и мощен мирис и междинна летливост. Цветът му е жълт, до кехлибарен.

Химичен състав и деяние на маслото от лимонова трева

Широкото приложение на маслото от лимонова трева се дължи на богатия му състав. То съдържа цитрал, геранилацетат, линалилацетат, нерал, лимонов, мирцен и други.

 Лимонова трева масло

Тези съставки му придават антисептичното, аналгетично, успокояващо противогъбично, инсектицидно, седативно, ободряващо, успокояващо, стимулиращо, балансиращо деяние върху съвсем всички органи и системи в тялото.

То възвръща кожата, отстранява целулита, бемките, брадавиците, циреите, херпесите, избелва кожата и зъбите, заздравява ноктите, съживява и придава искра на косата. Прибира разширените вени, регенерира кожата, заздравява я след порязвания и рани, подтиква кръвообращението, подкрепя имунитета, тонизира организма, лимитира инфекциите по въздуха, премахвайки неприятните миризми, предизвиква работата на мозъка и ускорява концентрацията. Облекчава страха, депресията, психическото натоварване.

Ползи и приложения на етеричното масло от лимонова трева

При лекуване на рани

Поради антибактериалните си свойства маслото от лимонова трева се употребява за лекуване на рани и порязвания, за попречване на инфекции. То е ефикасно при кожни, кръвни и чревни инфекции.

За битка с гъбични болести

Маслото от лимонова трева е ефикасно при гъбични инфекции по кожата. Сърбежът по стъпалата е най-често срещаният признак при поява на гъбички по кожата. При такива случаи може да се приложи масло от лимонова трева.

Спира възпаленията в организма

В това масло има цитрал, а това съединяване е с противовъзпалителни свойства. Затова лимоновата трева е уместно средство за лекуване на хронични възпалителни болести като артрит, рак и сърдечно-съдови проблеми.

Цитралът има болкоуспокояващо деяние при възпаления в тялото. При локално приложение в продължение на един месец понижава болката при ревматоиден артрит с 50 до 80 %.

Антиоксидантно деяние

Маслото от лимонова трева има забележителна роля в битката със свободните радикали. Съдържанието на антиоксиданти стопира увреждането на клетките в тялото. Затова се употребява и орално, като вода за уста, при терапия против гингивит.

Помага при проблеми в храносмилането

Продуктът има присъединяване в много чайове и хранителни добавки против гадене и повръщане. Това е тъй като лимоновата трева е известна като национално средство при проблеми в храносмилането - от болки, до язви.

Използва се също и като стопиращо средство при диария. В същото време не предизвиква странични резултати като запек да вземем за пример.

Роля на маслото от лимонова трева при битка с високия холестерол

Заслугите на този артикул в битката със сърдечно-съдовите болести се състои в събаряне на равнищата на високия холестерол. Съществено значение има дозата от маслото освен това негово деяние.

Регулира равнищата на кръвна захар

Продуктът от лимонова трева има способността да контролира равнищата на кръвната захар при диабет вид 2. В същото време се покачват равнищата на положителния холестерол.

 Лимонова трева

Успокоява гуляй стрес и високо кръвно

Лимоновата трева има приложение и в ароматерапията. При стрес се предлага нейното потребление. Ароматът на маслото облекчава безпокойството и намалява кръвното, когато високите му стойности са резултат от стрес.

Помага при мигрена и главоболие

Освен цитрал етеричното масло от лимонова трева съдържа и евгенол, а тази съставна част сполучливо замества аналгитиците при главоболие и мигрена. Евгенолът освобождава серотинина, който дава отговор за съня и апетита и предотвратява кръвните тромбоцити.

Маслото от лимонена трева като детокс за цялото тяло

Може да се добави масло от лимонена трева към супата или чая за пречистване на отделителната система. То прочиства черния дроб, храносмилателната система, бъбреците, пикочните пътища и панкреаса. Вътрешната приложимост става единствено след лекарска консултация.

Маслото от лимонена трева като натурален дезодорант

Този артикул е натурален и безвреден освежител и е опция при редица противопоказания за потребление на козметични средства. То е естествен дезодорант, в случай че се смеси с типа и магнезиево олио и се сложи в спрей бутилка, както и освежител на въздуха с натурален генезис.

Маслото от лимонена трева за здрава коса и кожа

Добавяйки етерично масло от лимонена трева към крема или лосиона, то ще усъвършенства положението на кожата и ще я направи гладка и блестяща, лекувайки я от възпаленията.

Приложено на косата, това масло укрепва космения фоликул, предотвратява косопада и успокоява раздразнения скалп.

Начини на приложимост на масло от лимонова трева

При това приложение е нужно да се употребява базово масло. Подходящи са кокосовото, маслото от жожоба или сладостен бадем. Добавят се във водата.

Преди първото потребление е добре да се направи тест за търпимост. Не е добре да се ползва маслото напряко върху кожата, без да се разреди. Може да провокира сърбежи и раздразнение.

Противопоказания за потребление на масло от лимонова трева

Приемът на това масло е безвредно, стига да се съблюдават назначените дози. Приложението му би трябвало да става под лекарско наблюдаване. Има някои противопоказни обстановки.

- При ниска кръвна захар и диабет;

- Проблеми с дихателните пътища или астма;

- При чернодробни заболявания;

- При химиотерапия;

- При бременност и кърмене.

Съчетание на етеричното масло от лимонова трева с други масла

 Масло от ветивер и лимонова трева

Маслото от лимонова трева се съчетава добре с други етерични масла- подобаващи в това отношение са маслата от босилек, кедър, кориандър, здравец, жасмин, лавандула, чаено дърво, грейпфрут, ветивер. В такива съчетания се употребява най-много в ароматерапията, за битови потребности, както и в някои лечебни приложения. Тъй като има необятен толеранс към други масла, добре е да се подбере най-подходящото като вид съгласно желанието за потреблението му.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР