Лилиана Сегре, оцеляла от Холокоста, председателства днес първото заседание на

...
Лилиана Сегре, оцеляла от Холокоста, председателства днес първото заседание на
Коментари Харесай

Реч срещу неофашизма даде старт на крайнодесния италиански Сенат

Лилиана Сегре, оживяла от Холокоста, ръководи през днешния ден първото съвещание на Сената - горната камара на доминирания от крайната десница нов италиански парламент, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Иняцио Ла Руса от крайнодясната партия " Италиански братя " на Джорджа Мелони, която се чака да стане първата жена министър председател в историята на Италия, предстоящо бе определен за ръководител на Сената, заяви Ройтерс.

Лилиана Сегре откри съвещанието като най-възрастния присъстващ сенатор, припомняйки заплахите от фашизма, откакто най-дясната коалиция в Италия от Втората международна война насам пое контрола над горната и долната камара на Народното събрание.

92-годишната Сегре е единственият член на еврейско семейство, оживял в нацисткия концентрационен лагер " Аушвиц ". Тя подсети на законодателите за идната 100-годишнина от Похода към Рим, който докара на власт в Италия фашисткия водач Бенито Мусолини.

Начело на консервативния блок, който ще поеме властта в страната, е националистическата партия " Италиански братя ", водеща началото си от постфашистка формация, учредена от последователи на Мусолини.

" Не е допустимо да не усещам лек световъртеж, когато си спомня, че същото това малко момиче, което в един ден като днешния, през 1938 година се чувстваше  неутешимо и комплицирано,  което бе насила от расистките закони да остави празен чина си в началното учебно заведение, в този момент по чудноват поврат на ориста е застанало на най-престижната естрада в Сената ", сподели Сегре.

Тя е доживотен сенатор. По принцип най-възрастният член на италианския Сенат е някогашният президент Джорджо Наполитано. Пожизнен член на Сената, 97-годишният Наполитано обаче от дълго време не взе участие в работата на горната камара на Народното събрание поради здравословни проблеми.

Първото обвързване на Сената бе да избере непрекъснат ръководител. Това предстоящо е Иняцио Ла Руса - почитан член на партията " Италиански братя " на Джорджа Мелони, която завоюва 26 % от гласовете на парламентарните избори на 25 септември и стана първа политическа мощ в Италия.

Ла Руса получи поддръжката на 116 сенатори при нужни 104 гласа.

Много представители на консервативната партия " Форца Италия " на някогашния министър председател Силвио Берлускони, която е част от дясната коалиция, водена от " Италиански братя ", бойкотираха гласуването в символ на митинг против постовете, препоръчани на групировката в бъдещото държавно управление, отбелязва Ройтерс. Това значи, че Ла Руса е бил определен с поддръжката на сенатори от опозицията. Гласуването обаче бе скрито и не е ясно кои от тях са дали своя избор за претендента на крайната десница.

Според политически източници Берлускони е гневен на Мелони, тъй като е отхвърлила някои от препоръчаните от него министри, показва Ройтерс.

Новата Камара на депутатите също се събра на първо съвещание през днешния ден. То бе намерено от Еторе Роза от Демократическата партия - най-възрастния заместник-председател на долната камара на италианския парламент в предходния й състав.

Очаква се Камарата на депутатите да избере новия си ръководител най-късно на следващия ден, отбелязва Франс прес. Процедурата по принцип е по-бавна, защото в началото е належащо квалифицирано болшинство от две трети от всички депутати, а при възможния втори и трети кръг - две трети от всички присъстващи. Едва при евентуалното четвърто гласоподаване нужният предел спада до безусловно болшинство от 201 гласа.

Според вътрешна сделка в дясната коалиция новият ръководител на Камарата на депутатите би трябвало да е представител на крайнодясната партия " Лига ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР