Лихвите по потребителските кредити тръгват нагореПрез юли средният лихвен процент

...
Лихвите по потребителските кредити тръгват нагореПрез юли средният лихвен процент
Коментари Харесай

Лихвите по потребителските кредити тръгват нагоре

Лихвите по потребителските заеми потеглят нагоре

През юли междинният лихвен % по заемите в левове се покачва с цели 0.63 процентни пункта до 8.19%, а годишният % на разноските (заедно с всички спомагателни такси) нараства с 0.66 прочие п. до 8.66%, демонстрира лихвената статистика на Българска народна банка, предава.

За първи път от половин година междинният лихвен % по потребителските заеми надвишава 8%. Дали това е трайна наклонност ще стане ясно в идващите месец-два, само че най-вероятно банките към този момент реагират на новата политика на Европейската централна банка. В началото на юли Франкфурт увеличи главните лихви за първи път от 11 години в опит да укроти инфлацията. Очакванията са нарасналите лихви да охладят кредитирането, а оттова и потреблението и повишаването на цените на огромна част от стоките и услугите. През септември ЕЦБ даде поръчка за още едно повишаване на лихвите.

Търговските банки първо ще стартират да покачват лихвите по новоотпуснатите заеми и най-рано след половин година ще прибегнат към промени по настоящите контракти, разяснява наскоро кредитният специалист Тихомир Тошев.

Засега няма смяна в лихвите по ипотечните заеми - през юли междинното равнище се задържа рекордно ниско от 2.47%, а междинният ГПР даже пада спрямо юни с 0.08 п.п. на 2.71%.

Все още обаче кредитирането върви с цялостна мощ у нас, без значение от високата инфлация и намаляването на покупателната дарба на хората. В края на юли размерът на жилищните заеми е 15.355 милиарда лева, като растежът за една година е над 18%. В съпоставяне с предходния месец юни обаче има лек спад на новоотпуснатите жилищни заеми. Данните на Българска народна банка демонстрират, че през юли са отпуснати жилищни заеми за 536 млн. лева, до момента в който през юни са били за над 611 млн. лева

При потребителските заеми се вижда по-отчетливо закъснение на растежа. През юли новоотпуснатите потребителски заеми са за 701 млн. лева, с 13,5% по-малко от юни. За една година обаче потребителското кредитиране продължава да отбелязва висок растеж - цели 19% до общ размер заеми в размер на 14.6 милиарда лева в края на юли.

СПЕСТЯВАНИЯ

В същото време Българска народна банка регистрира лек растеж на лихвите по депозитите - през юли междинният лихвен % по срочните депозити на семействата нараства с 0.03 прочие п. до 0.13%. Няколко по-малки банки към този момент оповестиха през юли, че покачват олихвяването по влоговете, други направиха това от август, трети като начало отстраниха наказателната такса за предпазване на огромни суми. Очаква се в идващите месеци този развой да се разрасне, тъй като банките ще имат потребност от нови запаси, с цел да подвигат лихвите по заемите.

В края на юли семействата държат депозити в банките за 68.397 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка. Ръстът им за една година е 7%, а по отношение на предния месец - 6%.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР