Лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити достигнаха най-високата си стойност от

...
Лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити достигнаха най-високата си стойност от
Коментари Харесай

Потребителските кредити трайно поскъпват

Лихвите по новоотпуснатите потребителски заеми доближиха най-високата си стойност от началото на 2018 година насам. Според данните на Българска народна банка през август банките са отпускали левови заеми на семействата при междинна рента от 8.88%, а с всички такси и комисиони т.е. годишният % на разноските (ГПР) цената се е вдигнала приблизително до 11.10%. Месец преди този момент междинната рента е била 8.76%, а ГПР - 10.91%. Спрямо август предходната година нарастването е още по-голямо - тогава междинната рента е била 8.10%, а ГПР - 10.23%, написа през днешния ден вестник Сега.
Очакванията на банкерите бяха лихвите да стартират гладко да порастват от идната година, само че това явно се случва по-рано. Много индикативен за това дали трендът се обръща ще бъде септември, защото нормално през летните месеци банките не са изключително дейни в предлагането на нови артикули. Търсенето на заеми от семействата обаче се ускорява, тъй като това е сезонът на ремонтите и на почивките. А при удобна икономическа среда, постоянни финанси и растящи приходи хората се усещат по-уверени да теглят заеми.
Това се потвърждава и от статистиката за кредитната интензивност. През август потребителските заеми към този момент са 8.901 милиарда лева, което по отношение на август 2017 година е впечатляващ растеж от 15.4%. Подобен 15%-ен годишен растеж бе регистриран през май, юни и юли - двойно по-голям спрямо предходните месеци. Една от аргументите за взрива е навлизането на банките в сегмента на дребните заеми под 3000 лева, до наскоро предлагани единствено от фирмите за бързи заеми.
На фона на растящите цени на парцелите продължава да се форсира и жилищното кредитиране. Обемът на ипотечните заеми през август е общо 10.150 милиарда лева, което е с 9.6% повече по отношение на август 2017 година Този растеж е по-голям от юлските 9.2%. При жилищните заеми обаче към момента следим рухване на лихвите. През август междинният ГПР е на равнището на юли - 3.94%, само че преди година е бил 4.33%. По-евтини са и ипотеките, теглени в евро.
В същото време растежите във фирменото кредитиране са много по-скромни - 4.2% през август и 3.4% през юли. Лихвите при заемите за бизнеса под 1 млн. евро обаче също се подвигат.
Българска народна банка към този момент предизвести, че темповете на кредитиране и цените на жилищата са покрай прегряване. Преди дни централната банка разгласи, че поради тези опасности от 1 октомври 2019 година вкарва нов буфер, с който банките би трябвало да се съобразят, като заделят в допълнение капитал. И предизвести банките да са по-консервативни при отпущането на заеми и да съобразят финансовата си адекватност с растежа на заемите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР