Лихвите по жилищните кредити обърнаха посоката си от края на

...
Лихвите по жилищните кредити обърнаха посоката си от края на
Коментари Харесай

Лихвите по жилищните кредити в България се вдигнаха до 1-годишен връх

Лихвите по жилищните заеми обърнаха посоката си от края на лятото насам и по този начин към края на 2022 година те се подвигнаха до едногодишен връх. Към края на годината растеж в лихвените проценти се следи както при всички типове заеми, по този начин и при всички типове депозити, въпреки и те да са дребни в диапазона 0.1 – 0.3 пункта за последното тримесечие.

През декември междинните лихвени проценти по жилищните заеми в лв. доближават 2.6% - на равнището от януари 2022 година Това е над рекордното дъно от 2.46% през септември, само че в исторически проект към момента е измежду най-ниските равнища в българската стопанска система.

Само през декември ипотечните заеми са поскъпнали с 0.05 прочие пункта по отношение на предходния месец. Статистиката демонстрира, че през последните два месеца се следят най-драстичните месечни растежи от началото на 2020 година, белязано с експлоадирането на Коронавирус пандемията.

Минималното повдигане на цената на заемите е в унисон с повишението на главната рента от Европейската централна банка и с прогнозите на финансисти и икономисти за гладко покачване на междинните лихви в края на годината.
Банките в България се изчакват с повдигане на лихвите
Средните лихвени проценти по жилищните заеми в евро също се покачват до 3.35%, което е най-високото равнище от септември 2021 година Като цяло обаче ипотечните заеми в евро са необичайност на българския пазар.

Потребителските заеми също нарастват и доближават най-високото си равнище от началото на 2020 година от 9.65%. Само за месец декември те порастват с 0.86 прочие пункта, само че лихвите по заемите за ползване обичайно са по-волатилни и имат особеността да нарастват през празничния финален месец от годината, обвързван с повече покупки и по-големи разноски.

Засега статистиката на централната банка не демонстрира признаци по-високите лихвени проценти да се отразяват на темпа на кредитиране, който продължава да пораства с обичайните за последните към две години темпове.
Ръстът на заемите е движен от имотния пазарПри компаниите
Българският бизнес усети първи повдигането на лихвите по заемите и повишаването на заемите стартира да отхвърля някои компании да вършат вложения и те концентрираха свободния си паричен запас в спестявания.

Плавното повишение на лихвените проценти по заемите продължава и в края на годината както за заемите в лв., по този начин и за тези в евро.



 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвдигане на лихвите високи лихви лихви по заемите покачване на лихвите жилищни заеми ипотечни заеми ПоследниНай-четениФинанси 36 Лихвите по жилищните заеми в България се подвигнаха до 1-годишен връх To:know 56 Колко пари ще получи всяка община за субсидиране на междуградския превоз Политика 176 Водещи стопански системи в Европейски Съюз са срещу новия общ „ зелен “ дълг Бюрокрация 844 ГЕРБ предложиха общините да глобяват водачите Хай-тек 1632 Професиите, които ChatGPT може да направи непотребни Енергетика 880 „ Булгаргаз “ предлага още по-голямо поевтиняване на газа за февруари Индустрии 348 Само електрическите автомобили могат да спасят автомобилните компании Финанси 688 ЕЦБ ще продължи с повдигането на лихвите, само че докога? Компании 1756 Shell обмисля да се изтегли от няколко европейски пазара на дребно Накратко 2063 Вечерни вести: Наказателни процедури против България; Еврозоната май се отсрочва Компании 20488 Основаната от българин Sunotec прави възторг на слънчевия пазар в Европа To:know 15304 Пари за солари на покрива – всичко за процедурата Политика 7630 Брюксел започва наказателни процедури против България Хай-тек 7110 Електромобил от ново потомство взема решение казуса с сложното зареждане (галерия) Компании 6918 Френската Serta уголемява завода в Кърджали с 15 млн. лева Градоустройство 4253 Къде тъкмо ще минават новите станции на метрото до бул. „ Цариградско шосе “ Накратко 3713 Вечерни вести: Инвестиция за 15 млн. лева.; Рекордни спестявания в България Европари 3062 Пари от Европа: по какви стратегии може да кандидатства бизнесът през 2023 година Индустрии 2882 Кабинетът удължи 4 концесии за подземни благосъстояния Образование 2780 Учителите желаят най-малко 20% нарастване на заплатите Всички новини17:20 To:know
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР