Лихвите по ипотечните кредити в момента варират между 2,2 и

...
Лихвите по ипотечните кредити в момента варират между 2,2 и
Коментари Харесай

Тихомир Тошев: Лихвите по ипотечните кредити вероятно ще достигнат 3,5%

Лихвите по ипотечните заеми сега варират сред 2,2 и 2,8%. До края на годината те могат да доближат до 3-3,5%. Това се отнася за новоизтеглените ипотечни заеми. При останалите скока във вноската не е толкоз осезателен. Това съобщи в студиото на " Тази заран " по БТВ кредитният съветник Тихомир Тошев.

За ускорено покачване на лихвите обаче по негови думи не може да се приказва. То се следи от октомври предходната година и до в този момент е достигнало сред 0,1 и 0,3%. Според данни на Българска народна банка към края на февруари междинният растеж е 0,19%.

За в този момент няма никакво утежняване на портфейлите нито при семействата, нито при компаниите. За бизнеса 2022 година беше добра финансова година. Такава е картината и при част от семействата.

Цените на парцелите се покачиха доста. Това е, тъй като сега на пазара са останли точно хора с по-високи приходи, които избират да си закупят по-хубав парцел. Затова и до предходната година междинният ипотечен заем беше от порядъка на 150-160 хиляди лева В първото тримесечие на 2023 година обаче към този момент приказваме за приблизително към 190 хиляди лева - т.е. повишаването е към 20%.

 Средната рента сега за ипотечен заем е 2,5%. Колко по-добър % ще получите, зависи от това дали имате постоянен приход, положителни спестявания и ниска кредитна задлъжнялост, изяснява Тошев. Българите към момента избират най-дългия интервал за погашение на ипотечен заем, с цел да бъдат по-ниски месечните им вноски.

Сега при заем от 190 000 лева за 360 месеца при сегашните лихви, месечната вноска би трябвало да бъде 750 лева Ако обаче лихвата стане 3% - вноската ще набъбне на 800 лева Достигнат ли лихвите 3,5% - месечната дължима сума към банката ще бъде 855 лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР