Лихвата, която фирмите и хората дължат при просрочени плащания към

...
Лихвата, която фирмите и хората дължат при просрочени плащания към
Коментари Харесай

Управляващите предлагат по-ниска лихва за забавени плащания

Лихвата, която компаниите и хората дължат при просрочени заплащания към Национална агенция за приходите за налози и осигуровки, комунални услуги, по някои банкови заеми и така нататък, евентуално ще бъде понижена. Депутати от четирите ръководещи партии са в Закона за отговорностите и договорите, които плануват лихвата да се дефинира на база главния лихвен % (ОЛП) плюс надбавка от 4 процентни пункта за физически лица и ОЛП+8 процентни пункта за компании., което оформя съществено болшинство за приемане на поправките.

В момента лихвата за веселба се образува на база главния лихвен % (който се дефинира от Българска народна банка и от години е нула) плюс надбавка от 10 процентни пункта. Намаляването й беше препоръчано още преди десетина дни от " Демократична България " и беше показано. Тя надали ще има пряк резултат, само че пък ще облекчи длъжниците - високата наказателна рента от време на време прави забавените заплащания несъбираеми. Освен това ще остави и повече запас във компаниите.
Мотивите на вносителите
В претекстовете на проектозакона е записано, че размерът на лихвата се дефинира с предписание на Министерския съвет, което обаче не е променяно от далечната 1994 година Така България сега е с по-висок размер на надбавката, която съгласно правото на Европейски Съюз е избрана на не повече от 8 пункта.

Депутатите от ръководещото болшинство показват, че с понижението на надбавката целят да се облекчат хората в затруднено финансово състояние и микропредприятията, които " заради финансово икономическата обстановка в страната са изпаднали в неспособност да покриват свои настоящи отговорности ". Те показват, че при жителите най-често става въпрос за битови сметки, а при компаниите - настоящи разноски, свързани с тяхната активност.
Реклама
Подобни са и претекстовете на вносителите от ГЕРБ, които също така вършат и обширен обзор на разпоредбите, по които се дефинира размерът на лихвата за веселба в останалите страни от Европейски Съюз. От него се вижда, че в множеството страни надбавката е до 8%.

През годините е имало сходно предложение, само че тогава бе отхвърляно с претекста, че високият размер работи дисциплиниращо при заплащането на налози и осигуровки.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР