„Life finds a way.“ Най-емблематичната фраза от „Джурасик Парк“ е

...
„Life finds a way.“ Най-емблематичната фраза от „Джурасик Парк“ е
Коментари Харесай

За „Джурасик Свят: Рухналото кралство“ и за една рухнала поредица

„ Life finds a way. “

Най-емблематичната фраза от „ Джурасик Парк “ е извънредно красноречива за настоящото положение на именитата поредност, прекръстена през 2015 година на „ Джурасик Свят “. Тя постоянно намира метод да продължи, само че последното попълнение към нея, озаглавено „ Рухналото кралство “ и предстоящо по киносалоните от този петък, е образец за това по какъв начин продълженията ѝ стават все по-тромави.

Оригиналният „ Джурасик Парк “ на Стивън Спилбърг от 1993 година е считан за класика през днешния ден най-много поради революционните достижения в областта на специфичните образни резултати и безупречната постановка на Спилбърг, комбинираща похвати от хоръра и от приключенския род, зареждаща всяка сцена напрегнато и съспенс, само че и с детска изненада от невероятните гледки на екрана.

Ако разгледаме „ Джурасик Свят: Рухналото кралство “ точно от образна позиция, лентата е несъмнено на високо равнище.

И не имам предвид специфичните резултати и страховитите динозаври във кино лентата – компютърно генерираните изображения в наши дни са на напълно друго равнище по отношение на 1993 година и никой не е очаквал продукция с този мащаб да не наподобява ужасно.

Визирам на първо място майсторската постановка на Хуан Антонио Байона, испанецът зад критически акламираните планове „ Сиропиталището “ и „ Невъзможното “, надлежно от жанровете на ужаса и на естествената злополука. Байона употребява всеки вероятен трик със светлина, с цел да ускори съспенса в своя филм.

Независимо дали динозавър дебне своята плячка в тунел с присветваща лампа, или пък гигантско морско страшилище се промъква през водните дълбини, фрагментите са напълно подредени и конструирани. Личи, че в напрвата на лентата испанецът е по-вдъхновен от Алфред Хичкок измежду класическите режисьори и от Гийермо Дел Торо измежду по-модерните такива, в сравнение с от Спилбърг и истинския „ Джурасик Парк “. Резултатът е филм с повече мрачни моменти и по-засилен хорър колорит от своя предходник от 2015 година

Кой е най-хубавият кино режисьор в света сега

За страдание, естеството на самите обстановки, в които основните герои изпадат, постоянно е изцяло идентично с други сходни подиуми от предишни филми от поредицата, и никой не може да упрекна режисьора Байона за това. Неговият окуражителен надзор над кинематографичните изразни средства не трансформира обстоятелството, че има единствено избран брой разнообразни сюжети, при които динозавър да преследва човек, и предходните четири „ Джурасик “ кино лентата са посочили на феновете всички възможни; някои – дори по няколко пъти.

Но в случай че фенът е нов почитател на поредицата и не е осведомен с действието в предходните ленти, то евентуално ще бъде извънредно впечатлен от засвидетелствания образен жанр в плана.

Основният проблем на кино лентата,

който би избол очите и ушите както на отдавнашен обожател, по този начин и на неангажиран фен, са несъответстващо построените човешки персонажи.

Докато основните герои би трябвало да крещят и бягат от динозаврите, или пък да се бият между тях, те извършват безпроблемно функционалностите си на участници в екшън подиуми. Но след първата една трета от лентата, сюжетът взима завой, след който задачата на протагонистите става напълно неразбираема, смисълът от цялото деяние се губи поради неналичието на последна дестинация и когато финалът се оказва просто идиотски инсценираното начало на бъдещата шеста част от поредицата, разочарованието неизбежно се възцарява у фена.

Хората, които гръмко упрекваха „ Соло: История от Междузвездни войни “ в комерсиализъм и липса на наративен фокус, би трябвало да гледат „ Джурасик Свят: Рухналото кралство “, с цел да видят какво значи в действителност художествено неправилен филм оттатък страхотната му визия. Алчността на стереотипните антагонисти е сравнима само с тази на продуцентите на кино лентата, а по този начин наречените протагонисти оставят аудиторията без герои, зад които да застане и за които да стиска палци, със своята доверчивост, безнаказаност и безумна нелепост.

Самите артисти в основните функции наподобяват леко дезориентирани и комплицирани от заложеното им в сюжета държание. Героят на Крис Прат се употребява като елементарен сюжетен прийом за разрешаване на една заплетена обстановка и прекосяване към последваща такава, а Брайс Далас Хауърд в основната женска роля е страхотна „ scream queen “ с атрактивната си визия и преиграването си, само че не и освен това от това.

Всъщност обичаният на всички ексцентрик и деец от поредицата Джеф Голдблум е единственият човешки персонаж на екрана, в чиито думи има елементарен и здрав смисъл. Още в първите пет минути от лентата неговият воин, доктор Йън Малкълм, приканва американския Конгрес да остави динозаврите да загинат, откакто са плод на безразсъден опит от страна на индивида да се прави на Бог.

Към същото приканвам и аз посетителите на киносалоните – оставете „ Джурасик “ поредицата да загине, пределно изчерпана е, за разлика от редица други неотдавна обсъждани интелектуални собствености.

Четете още за кино:

Как почитателите на Хан Соло го прецакаха

„ Дедпуул 2 “ – смях и полуда на втора степен

Най-актуалната кино звезда по кината това лято

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР